U posljednjih 60 godina razvoj se uglavnom usmjerava na fosilna goriva koja postaju sve skuplja. Danas, međutim, postoji tehnologija koja učinkovito pretvara električnu energiju u toplinu i prikladna je za osobnu i poslovnu upotrebu, u stanovima i kućama. IC sustav grijanja prikladan je za sve vrste objekata, posebno kao glavno ili dodatno grijanje.

U Ekosenu nudimo cjelovitu uslugu za IC grijanje, od stručnog savjetovanja do prodaje i kvalitetne montaže u cijeloj Sloveniji. Nudimo visokokvalitetne IC panele s 12 godina jamstva. Također se čitavo vrijeme educiramo i razvijamo. Vodeća smo tvrtka na području IC grijanja u Sloveniji i Hrvatskoj s najvišom zlatnom ocjenom Gold Rating Excellence AAA.

Pozivamo vas u naše izložbene salone, gdje možete vidjeti panele uživo i uvjeriti se u njihovu kvalitetu.

Što uopće znači kratica IC?

IC znači infracrveno. Infracrveno svjetlo dio je spektra nevidljive svjetlosti i ima nekoliko podvrsta. Odnosi se na jedan od prirodnih oblika prijenosa topline koji nas svakodnevno prati. U određenom obliku mi i naša okolina ga u svakom trenutku prenosimo i primamo. Zemlja svakodnevno prima ogromne količine topline od Sunca isključivo putem raznih oblika IC valova. Sunce emitira i niz drugih elektromagnetskih valova, no neki su, za razliku od IC valova, čak i štetni, npr. UV zrake. IC paneli nemaju te štetne zrake.

Utjecaj infracrvenih (IC) zraka na zdravlje

Uvjerenje da IC paneli imaju štetno zračenje je NETOČNO. Sasvim suprotno. Infracrvene zrake su dobro istraženo područje i vrlo blagotvorno djeluju na naše tijelo. Koriste se u kineskoj medicini više od 3000 godina. Infracrvena toplina zapravo je najprirodnija toplina. Ovu činjenicu dodatno potvrđuje podatak da je IC toplina prisutna u korištenju krušnih peći, glinenih peći i otvorene vatre. Ovakav način grijanja također se desetljećima koristi u zdravstvu – npr. kada se koriste inkubatori koji održavaju zdravu toplinu za novorođenčad u rodilištima i često su opremljeni infracrvenim sustavima grijanja. Koristi se i za terapiju bolova u mišićima, raznih alergija, artritisa itd.

Osim što infracrvene zrake dobro djeluju na naše zdravlje, povoljno djeluju i na rad IC panela koji osiguravaju čist i svjež zrak u prostoriji, što dodatno pridonosi boljem osjećaju i udobnosti. Razlog je, između ostalog, smanjeno stvaranje prašine. U dobar učinak na zdravlje uvjerili su se i naši kupci.

kako-radi-ic-paneli-rad-ekosen

"Najmlađi sin je uvijek imao problema s raznim oblicima bronhitisa, nakon useljenja više nema tih problema."

Montaža i potrebna snaga IC panela

Potrebne instalacije za ugradnju IC panela

U našoj tvrtki Ekosen montažu izvode stručno osposobljeni monteri koji koriste najbolji alat i montažni materijal. Time se izbjegava nepotreban stres tijekom samog procesa, kao i trajanja montaže.

Ako se bojite prljavštine nakon ugradnje, ne bojte se  jer naši monteri za sobom ostavljaju uredan okoliš i vraćaju objekt u prvobitno  stanje (također izvode i kitanje…). Kontaktirajte nas za besplatan pregled, izmjeru prostorija i informativnu ponudu.

U principu, instalacija namijenjena rasvjetnim tijelima nije dovoljna. Inače, postoje određeni slučajevi gdje se može koristiti i svjetlosna instalacija. Električna energija obično se izvodi iz postojeće instalacije, jer IC paneli ne zahtijevaju puno energije. U slučajevima kada su potrebne veće snage panela, struja se crpi izravno iz ormarića. Montaža je stoga vrlo pristupačna i jednostavna. Ako usporedimo: npr. instalaciju za toplinsku pumpu za kuću od 140 m2, gdje kompletna instalacija košta do 13.000 €, dok instalacija za IC panele za istu površinu košta cca. 5.000 € za cca 11 panela i 7 IC Sun WiFi smart regulatora sa profesionalnom montažom.

Ekosen develops and manufactures their own infrared panels

“Vrlo smo zadovoljni montažom panela jer su montirani bez vidljivih smetnji na zidovima. Čitava montaža odvija se ispod površine zidova, bez vidljivih kanala. Ljubazni monteri tehnički su potkovani tako da posao obavljaju profesionalno i precizno. IC sustav grijanja koristimo već nekoliko godina. Naši su gosti vrlo zadovoljni, osjećaj u apartmanima je isti kao da uživate na terasi za sunčanje. Osim toga, uštedjeli smo čak 60% na potrošnji električne energije. "

Izračun snage IC panela

Ne treba zanemariti važnost ugradnje IC panela. Mora biti montiran na pravo mjesto (u većini slučajeva preporučuje se montirati na strop) i mora imati dovoljno snage. Zbog nedovoljne snage potrošnja može biti veća.

Usporedba potrošnje za prosječno veliku kuću od 140 m2 je cca. 400 € godišnje. Razlog male potrošnje je i vrijeme rada panela koje zbog prilagođenog rada iznosi svega 3-4 sata dnevno. U prosjeku, izolirani stan, veličine oko 50 m2, treba ukupnu snagu panela od oko 3000 W. Za srednje izolirani stan godišnje se potroši oko 2160 kWh, što znači 259 € po sezoni grijanja. Tako se u usporedbi s uljnim pećima ušteda kreće od čak 50% pa čak i do 60%. Osim toga, ostale metode grijanja moraju uzeti u obzir troškove održavanja, npr. dimnjačarske usluge i dr.

Za okvirni izračun potrebne snage panela vrijedi pravilo da nam je potrebno oko 65 W (prosječna izolacija) za jedan kvadratni metar prostora. Zbog ravnomjerne raspodjele topline držimo se i pravila da je uvijek bolje staviti više panela manje snage u prostoriju nego manje panela veće snage.

Potrebne snage panela različite su za svaku prostoriju (i namjenu korištenja) te ovise i o specifičnim parametrima kao što su: kvaliteta izolacije, prozori, vlažnost prostorije, željene temperature, položaji panela, gubitak topline i naravno namjena prostorije.

Prije ugradnje obavezan je energetski proračun zgrade. Na temelju toga se određuje snaga IC panela i mjesto postavljanja. Energetski proračun obavljaju za to kvalificirani stručnjaci za IC grijanje. Ne preporučujemo samostalnu ugradnju jer se mogu pojaviti razne greške koje se kasnije manifestiraju u vidu veće potrošnje ili nefunkcionalno grijanog prostora.

Kako rade IC paneli?

Opterećuje li vas suhi zrak, plijesan, vlaga, nakupljanje prašine u vašem domu?

Uz pomoć IC tehnologije eliminirat ćete vlagu i plijesan, smanjiti stvaranje prašine i time ublažiti bolesti dišnog sustava, uključujući bolove u mišićima i zglobovima. Ovaj inovativan i prirodan sustav grijanja zdrav je i pogodan za sve, a posebno za one koji puno sjede ili su stariji budući da povećava energiju tijela.

Princip rada IC panela sličan je radu Sunca, budući da Zemlja prima toplinu od Sunca preko raznih IC valova. IC toplina okružuje nas svaki dan i najprirodnija je toplina. IC grijanjem se ne zagrijava zrak, već se toplina upija u zidove, podove i predmete. Zbog toga toplije površine također zagrijavaju zrak, ali ne dižu prašinu (jer je temperatura u cijeloj prostoriji približno ista) i ne isušuju zrak.

Ekosen IC grijaći paneli pretvaraju gotovo 100% električne energije u toplinu, što bi vam trebalo jasno reći da gubitaka nema. Najveći dio energije prenosi se u prostor, a za ljude i životinje ovo je jedan od najprirodnijih oblika topline. Preostala toplina prenosi se na predmete s kojima je IC panel u kontaktu. Predmeti apsorbiraju energiju putem IC valova i emitiraju je natrag u obliku topline, koja se dijelom prenosi u zrak, dijelom na predmete, a dijelom natrag u okolinu. Dakle, IC valovi ne zagrijavaju zrak izravno, kao uobičajeni načini grijanja, već uglavnom zagrijavaju objekte u svojoj neposrednoj blizini – podove, zidove, predmete, tekućinu i živa bića, koja na prirodan i zdrav način emitiraju toplinu u okolinu te ravnomjerno zagrijavaju prostor i zrak. Zbog toga je temperatura jednaka u cijeloj prostoriji i nema osjećaja npr. hladnoće ispod stola, kao što je uobičajeno kod običnog grijanja, gdje cirkulira zrak. IC panel pretvara vaš prostor u jedan veliki niskotemperaturni radijator. To je ključna značajka IC grijanja, koja za sobom povlači mnoge druge prednosti koje ćemo predstaviti u nastavku. Zapravo, možemo reći da je IC grijanje prirodniji i zdraviji način grijanja u odnosu na konvekciju. Prirodno jer oponaša prirodni ciklus grijanja i zdravo jer ima manje strujanja zraka i održava se odgovarajuća vlažnost.

Iznimna učinkovitost IC panela može se dodatno povećati korištenjem posebnog, jedinstvenog termokeramičkog premaza THERMOSUN. Premaz sadrži termokeramičke kuglice koje brže odbijaju toplinu od zida. Naime, IC paneli griju samo gornju površinu zida te premaz na taj način pridonosi još bržem zagrijavanju prostora i posljedično dodatno štedi. Osim toga, kod vrlo vlažnih i hladnih zidova pomaže u sprječavanju pojave plijesni. Može poslužiti i za farbanje, kada je panel u upotrebi više godina jednostavno se osvježi farbanjem i opet je kao nov.

Thermosun energy saving, insulating paint and coat for infrared panels - Ekosen

IC SUN WiFi regulator

IC Sun WiFi regulator prilagođen je za IC panele te je zbog svoje jednostavnosti korištenja i preglednosti prikladan za sve generacije. Glavni zaslon prikazuje osnovne informacije o postavljenoj sobnoj temperaturi, stvarnoj sobnoj temperaturi i uključenim funkcijama grijanja. Možete pratiti snagu svog IC sustava grijanja.

Moći ćete provjeriti koliko ste energije potrošili na grijanje prostora. IC regulator ima napredni algoritam koji izračunava potrebno grijanje za prostoriju. Većina klasičnih termostata ima histerezu od +/– 0,5 °C. To znači da kada npr. postavite temperaturu grijanja na 22 °C, termostat isključuje grijanje tek kada sobna temperatura dosegne 22,5 °C. Prostoriju smo nepotrebno zagrijali za 0,5 °C više nego što smo htjeli, što je rezultiralo većom potrošnjom električne energije nego kod klasičnih termostata. IC Sun WiFi regulator nema tu fluktuaciju pa se s ovim regulatorom potrošnja može dodatno smanjiti za oko 25%. U slučaju visokih stropova do 30%. Detektira više vanjske temperature, npr. sunce, koje zagrijava unutarnji prostor i na temelju toga odmah smanjuje snagu grijanja. Prednost mu je i što vas upozorava na veliku potrošnju i nepravilno prozračivanje.

IC SUN mobilna aplikacija

Aplikacija optimizira vaš IC sustav grijanja. Kompatibilan je s pametnim telefonom (Android ili iOS). S aplikacijom uvijek možete provjeriti potrošnju električne energije za grijanje, promijeniti postavke ili postaviti željenu temperaturu.

Aplikacija omogućuje pregled potrošnje električne energije, za svaki regulator zasebno ili za cijeli sustav grijanja. U biblioteci možete izraditi i spremiti rasporede grijanja za zgradu ili pojedinu sobu. Aplikacija IRSUN bit će vaša omiljena jer će se pobrinuti da vaš stan uvijek bude topao kada se vratite kući.

Uz njenu pomoć možete jednim potezom promijeniti postavke cijelog Ekosen IC sustava grijanja ili pojedinačnih IC grijača. IC sustavom grijanja može upravljati više korisnika kojima odobrite dopuštenje putem e-maila.

Grijanje samo jednog prostora i podjela investicije

Gledajući u cjelini, preporučujemo ulaganje u IC panele koji će služiti kao glavno grijanje u vašoj kući ili stanu, a ne samo kao dodatno grijanje. Zašto? Razlog je taj što IC paneli podržavaju interoperabilnost. Odnosno, panel instaliran u dnevnoj sobi grijat će zidove dnevne sobe, a IC panel u susjednoj prostoriji, npr. u spavaćoj sobi će zagrijati zidove spavaće sobe. Kao rezultat toga, ploče se stalno isključuju i rade kraće, trošeći manje energije. Naime, često se događa da se kupci odluče grijati na panele u jednoj prostoriji, otvaraju prozore i vrata u tom prostoru i time je potrošnja veća, jer je snaga koju panel emitira premala. U tom slučaju savjetujemo vam da podijelite investiciju. To znači da prostore opremite IC panelima postupno i prema svojim željama.

ir-sun-regulator-infracrveno-grijanje-ic-paneli-ekosen
IC PANELI EKOSEN

Prednosti panela

Uštedite do - 60% na troškovima grijanja.

Sunlife IC paneli štede do - 60% na troškovima grijanja. S IC Sun regulatorom štedimo dodatno do - 30%. Cijena električne energije je stabilna duže vrijeme, što dodatno štedi.

Ekološki prihvatljiva, zelena energija.

Ekološki prihvatljiva, zelena energija: električnu energiju dobivamo iz okoliša. Ekološki proizvod: zbog svoje male težine u proizvodnji i recikliranju troši se mnogo manje energije u usporedbi s konvencionalnim sustavima grijanja.

Stručno savjetovanje i pravi izbor proizvoda.

Sunlife IC panele prodaju licencirani stručnjaci za IC grijanje, koji Vam pružaju stručne savjete i pravi odabir proizvoda te punu podršku tijekom i nakon kupnje.

Besprijekoran rad vašeg sustava grijanja.

Sunlife IC paneli osiguravaju ugodan boravak i blagostanje, te su ekološki prihvatljivi. Osigurajte neometan rad Vašeg sustava grijanja i dugotrajno zadovoljstvo.

Montaža je jednostavna.

Montaža je jednostavna, bez velikog zadiranja u prostor. Montažu obavljaju samo licencirani monteri koji IC panele estetski i optimalno postavljaju u svaku prostoriju zasebno.

Gotovo nevidljivi u prostoru.

Zbog svog oblika i boje, IC paneli su gotovo nevidljivi u prostoru, ali mogu biti lijep detalj u prostoru koji podiže atmosferu.

Najbolja energetska učinkovitost.

90% ih je montirano na strop. No, mogućnosti korištenja u prostoru su različiti: možete ih koristiti i kao sliku, ogledalo ili ploču.

Postižu dug životni vijek.

IC paneli nemaju pomičnih dijelova, pa nije potrebno održavanje, a pritom imaju dug životni vijek. Također produljuju vijek trajanja zgrade.

Gdje možemo koristiti Ekosen IC panele sa SUNLIFE sustavom grijanja

IC grijanje je najekonomičnije i najudobnije rješenje grijanja u gotovo svim situacijama. Bez obzira na složenost ili oblik prostorije, iskusni stručnjaci za IC grijanje mogu uz pravi izbor proizvoda i njegovu ugradnju stvoriti idealnu toplinsku udobnost uz vrlo niske troškove grijanja. Pogrešno je vjerovati da korištenje IC panela nije najbolje rješenje u prostorijama s: niskim stropom, lošom izolacijom, lošom električnom instalacijom, vlagom, velikim prozorima… Upotreba IC panela za grijanje je u praksi neograničena. Panele možete koristiti i za dodatno grijanje, ali ni u kojem slučaju ne preporučujemo da ih koristite samo za dodatno grijanje. Pogledajmo neke primjere uporabe u nastavku.

Ekosen IC paneli u stambenim prostorima

IC paneli Ekosen sustava grijanja mogu se postaviti bilo gdje: u dječjoj sobi, dnevnom boravku, blagovaonici, kupaonici, sobama za odmor, kamperima, stambenim kontejnerima, ukratko, gdje god želimo postići toplu i ugodnu životnu klimu s malo novca.

Zbog široke palete oblika, boja i težina, IC paneli Ekosen sustava grijanja savršeno se uklapaju u svaki prostor, kako na stropu tako i na zidu.

Infrared panels can be used in every room of a house and heat evenly and pleasantly

Ekosen IC paneli u uredima

IC paneli Ekosen sustava grijanja jednostavno se montiraju na spušteni strop u uredima, kao i u domovima. Radna klima postaje značajno bolja jer se smanjuje strujanje zraka, održava se normalna vlažnost zraka, smanjuje se kondenzacija vlage, a nedostatak topline postaje stvar prošlosti.

Grijanje je moguće zonski prilagoditi različitim potrebama zaposlenika. Osim toga, zbog izvrsne responzivnosti mogući su veći padovi temperatura preko noći, a time i dodatne uštede. Također možete kontrolirati svaki ured zasebno i imati točno određene troškove do lipe, osim toga možete zoniranjem poboljšati “međusobnu klimu” tima.

Ekosen IC paneli u zdravstvu - domovi zdravlja, bolnice ...

Grijanje IC toplinom sve je popularnije u bolnicama upravo zbog svojih higijenskih i zdravstvenih prednosti. Grijaća tijela ne stvaraju strujanje zraka koje raznosi mikroorganizme te se lako čiste. Bitno je i to da ne isušuju zrak, što oboljeli od respiratornih bolesti jako cijene. Infracrveni valovi se desetljećima koriste u posebne medicinske i terapeutske svrhe.

Ekosen IC paneli u saunama i za hot yogu

Saunu možete napraviti i uz pomoć IC panela iz Ekosen sustava grijanja. IC saune su sve popularnije jer ih mogu posjećivati ​​i osobe koje ne podnose visoke temperature. Uz pomoć IC sauna postižemo mnoge pozitivne učinke na tijelo, a neke znanost tek otkriva.

Svaki prostor možemo pretvoriti u saunu ako ga opremimo dovoljnom snagom. Stoga, obično se uzima manji prostor, do 3 m2, koji je opremljen s oko 300 W / m2, što bi u ovom slučaju bilo 900 W. Optimalna temperatura u infracrvenim panel saunama je od 35oC do 42oC. Cijena jednosatne saune je samo 0,12 €. Također, IC paneli pogodni su za centre u kojima se izvodi hot yoga.

Ekosen IC paneli u poljoprivredi

IC paneli Ekosen sustava grijanja imaju blagotvoran učinak na rast biljaka i dobrobit životinja u štalama i drugim prostorima. IC grijanje izrazito je korisno u uzgoju životinja, jer kao i na ljude, infracrvena toplina djeluje pozitivno na njih, a zbog manjeg kruženja prašine smanjuje se broj bolesti. Osim toga, potrošnja energije za grijanje životinja znatno je manja.

Ekosen IC paneli u proizvodnji

IC grijanjem proizvodnih hala postižemo velike uštede i izvrsnu toplinsku udobnost zaposlenika. Svojstvo IC grijanja je da i u visokim zgradama osigurava ravnomjernu temperaturu i time ostvaruje dodatne uštede. Dodatno, moguće je stvoriti toplinske zone u kojima je ravnomjerno toplo.

Dakle, ne grijemo cijeli prostor ako nam ne treba. IC grijanje također se odlikuje visokim odzivom, lakšim održavanjem, malom potrošnjom, stoga je priznat način grijanja u mnogim industrijskim i drugim halama diljem svijeta. Kao jedini način prikladan je u objektima kao što su: brodogradilišta, proizvodnja zrakoplova ili velika skladišta.

Ekosen IC paneli u građevini- za sušenje

S IC panelima sušenje je jednostavan proces, a pogodno je i za osjetljivije površine i predmete, poput starijih umjetnina od drva, slika i sl. Sustav sušenja IC panelima Ekosen sustava grijanja osim ekološke prihvatljivosti i besprijekornog rada, ističe se i brzinom jer je jedan od najbržih sustava sušenja. Betonske površine obično su suhe unutar 48 do 72 sata, a drvene unutar 24 do 48 sati.

Vrste Ekosen SUNLIFE IC panela

Grijanje IC panelima Ekosen SUNLIFE donosi vam do – 60% niže troškove. Nudimo Vam visokokvalitetne IC panele za grijanje i do 15 godina jamstva. Vodeća smo tvrtka na području IC grijanja u Sloveniji i Hrvatskoj.

IC paneli SUNLIFE ONE

Odlikuju se lijepim dizajnom i kvalitetnim materijalima. Riječ je o stručno provjerenim, kvalitetnim i ispravno certificiranim proizvodima. Montiramo ih na strop tako da su nevidljivi i tako osiguravamo najbolje korištenje topline.

IC grijanje sa SUNLIFE ONE panelom posebno je pogodno za glavno grijanje stambenih i radnih prostora. Pogodno za kuće, stanove, vikendice, urede, domove zdravlja, bolnice, kao i za kampere ili čamce.

Bijele je boje, nema okvir, tanak je i samim time manje uočljiv. Pogodan za objekte visine stropa do 3,2 m s klasičnim termostatom i do 3,8 m visine s IC Sun WiFi regulatorom.

Montaža je jednostavna, bez velikog zadiranja u prostor. 90% ih je montirano na strop, jer to osigurava najbolju energetsku učinkovitost. Kao sliku, montiramo ga na zid. Montažu obavljaju samo licencirani monteri koji IC panele estetski i optimalno postavljaju u svaku prostoriju zasebno. Zbog prilagođenih dimenzija paneli od 300 W i 700 W mogu se montirati i u Armstrong stropove.

IC paneli SUNLIFE PREMIUM

Kvalitetni paneli. Namijenjeni za glavno grijanje, verificirani od stručnjaka i odgovarajuće certificirani. Pogodni za kuće, stanove, vikendice, protokolarne sobe, hotele, urede, vlažne prostorije… Mogu se koristiti i za grijanje prostorija za životinje, biljke ili za izradu kućne saune.

Panel se postavlja uglavnom na zid. Montiramo ga na strop samo u slučaju betonskog stropa. Za knauf stropove pričvršćuje se direktno na profile. Prikladni su za svaki ambijent i svaki objekt s visinom stropa do 3,2 m s klasičnim termostatima i do 3,8 m s IC Sun WiFi regulatorima.

New era of heating - The most convenient way of heating - Infrared panels Ekosen

IC paneli SKY

Lagani su i prikladni za izrazito loše stropove. Sama montaža nije zahtjevna. Sky paneli su male snage (max. 500 W) zbog posebnog procesa proizvodnje, pa je potrebno više IC panela na stropu. Paneli imaju hrapavu površinu. U kombinaciji s IC Sun WiFi regulatorom rade prosječno 4 i pol sata dnevno kako bi održali željenu temperaturu.

IC paneli SUNLIFE PRESTIGE

Namijenjeni su onima kojima je potrebno više od same funkcionalnosti. Pogodni su za modernija arhitektonska rješenja i moderne stanove ili poslovne prostore. Prikladni su samo za montažu na zid.

IC paneli Sunlife MIRROR

Stakleno ogledalo s IC grijanjem koje ima široku primjenu i lijepo se uklapa u svaki prostor. Vaša će kupaonica uvijek biti topla i ogledalo se nikada neće zamagliti ili ćete svoje goste iznenaditi ugodnom toplinom u hodniku. Sunlife MIRROR IC panel može se koristiti sam ili u kombinaciji s drugim IC grijačima i sustavima grijanja. Montiramo ga na zid. Također postoji i opcija LED svjetla.

  • IC paneli PREMIUM ART (IC paneli s ispisanom slikom)

Možete odabrati verziju Sunlife PREMIUM ART IC panela bez okvira na koju se može otisnuti slika ili fotografija. Može se ugraditi u spavaću sobu, hodnik, stubište ili dnevni boravak kao detalj koji uljepšava Vaš prostor. Njime možete zagrijati stan ili prostoriju jedinstvenim ukrasom. Vi nam dostavite Vaš motiv koji tiskamo na panel. Preporučujemo ga i kao poklon.

  • Sunlife TAG IC paneli (crna ili bijela ploča)

Sunlife TAG IC panel je grijaća ploča u crnoj ili bijeloj boji po kojoj možete crtati ili pisati kredom. Jedinstveni dizajn IC grijaće ploče pogodan je za stropove kao i za zidove kuhinje, dječje sobe i urede gdje se montira na zid. Prednja strana IC panela izrađena je od crnog i bijelog stakla, pa spadaju u viši cjenovni razred. Na njih možete ispisati dnevne zadatke ili im na bilo koji drugi način začiniti izgled. Uz IC Sunlife TAG nijedan zadatak neće biti zaboravljen.

Infrared heating panels for home and office - Infrared heating Ekosen

IC paneli SUNLIFE SUN F

Imaju IC panele veće temperature, što znači da imaju veću snagu. Namijenjeni su objektima s višim stropovima ili većim volumenom prostora kao što su poslovni prostori, radionice, teretane i dvorane. Pogodni su i za zgrade s lošom izolacijom i prostorije koje je potrebno brzo zagrijati. Njihova upotreba također je odlična za terase i balkone.

Bež su boje i djelomično nazubljeni s prednje strane. Ovakvi paneli su idealno rješenje za sve koji ne žele tamne IC panele. Izvrsno su rješenje za stanove i kuće s visokim stropovima, za stare kamene kuće i za prostorije velike kvadrature jer se brzo i jako zagrijavaju. Kao i svi drugi paneli, i ovi isušuju vlagu i plijesan, te ne stvaraju prašinu.

IC paneli SUNLIFE VARMA

Sunlife VARMA grijači najprikladnija su usmjerena tijela za vanjsku i unutarnju upotrebu. Zagrijete točno tamo gdje vam treba. Izuzetno su učinkoviti jer rade s kratkim infracrvenim zrakama, kao da sije sunce.

Grijači su također otporni na vlagu. Najbolje ih je koristiti: na terasama restorana, u tvornicama, industrijskim halama, skladištima, šatorima, na radnim mjestima, gradilištima, u poslovnim zgradama, na tržnicama, u crkvama, podrumima, fitness centrima, garažama ili u sportskim objektima.

Kako štedimo s Ekosen IC sustavom grijanja?

IC grijanje vrlo je ekonomično, a uštede mogu biti ogromne. Ako se trenutno grijete na obične radijatore, naftu ili ukapljeni plin, imate staru peć na plin ili drva, ne koristite sav stambeni prostor, tada ćete moći uštedjeti više od polovice godišnjeg iznosa za grijanje, dokaziva ušteda korisnika do 60 posto.

Ako kupite jedinicu u novogradnji ili novoj kući, vaša ušteda može biti još veća, jer možete uštedjeti i do 70 posto pri ulaganju u sustave grijanja i druge sustave održavanja. Sve je to izračunljiva činjenica ako pogledamo ukupne troškove posjedovanja sustava grijanja koji uključuju održavanje, potrošnju, radni vijek i ulaganja.

Infrared panel satisfied users - Ekosen

"Toplinska pumpa koštala bi nas 20.000 € - 22.000 € za kompletnu instalaciju, dok smo za IC panele izdvojili samo 8.000 €, ostatak smo potrošili na fotonapon (11 kWh)."

IC paneli u kombinaciji s fotonaponskim ili solarnim ćelijama

Naša tvrtka ne prodaje solarne ćelije, ali rado ćemo preporučiti tvrtke koje se time bave. Zašto preporučujemo ulaganje u solarne ćelije u kombinaciji s grijanjem IC panelima?

Razlog je taj što vam fotonapon omogućava samodostatnost tijekom cijele sezone grijanja. Međutim, ostatak električne energije može se koristiti za kućanstvo. Osim toga, kombinacija fotonapona i IC grijaćih panela je idealna jer je životni vijek fotonapona i IC panela preko 30 godina i realno se investicija najbrže isplati. Kada će se investicija isplatiti?

Prema informativnim izračunima koje smo dobili od izvođača Gen-i, Petrol i Prosigma, investicija za elektranu od 5 kW isplati se za petnaestak godina, a dodatna ušteda u ukupno trideset godina rada je oko 8000 €.

S obzirom na rast cijena u posljednjih desetak godina, te sadašnje prognoze, očekuje se daljnji rast cijena električne energije. Prosječno slovensko kućanstvo godišnje potroši oko 5000 kWh električne energije i s tog gledišta razumna je odluka postavljanja solarne elektrane jer kućanstvo može samo proizvesti svu potrebnu električnu energiju i osigurati neovisnost o rastućim cijenama na tržištu.

Koliki je okvirni iznos investicije?

Za kuću od oko 110 m2 može se ugraditi fotonapon snage oko 7 kW. U principu, oko 5 kW dovoljno je za kuću prosječne veličine. Visina investicije uglavnom ovisi o snazi ​​elektrane - kod snage od oko 5 kW iznosi se kreću između 8.000 € i 11.000 €.

Uz osnovnu cijenu izvođača treba platiti i PDV koji iznosi 9,5%, ali samo ako je elektrana na stambenoj zgradi namijenjenoj trajnom stanovanju, te ako uporabna površina stana ne prelazi 250 m2 (za obiteljske zgrade) odnosno 120 m2 (višestambene zgrade). Ako su solarne ćelije ugrađene na nestambenu zgradu (garaža, šupa, štala…), zgrada prelazi navedenu kvadraturu ili se radi o objektu za odmor, primjenjuje se uobičajena stopa poreza od 22%.

Zbog navedenih prednosti smanjujemo troškove grijanja od 50 do 60% u odnosu na lož ulje i do 20% u odnosu na drvene pelete.

U Radencima je već izgrađena prva samodostatna stambena zgrada, koja je ujedno bila i prva višestambena zgrada te vrste u ovom dijelu Slovenije. Zgradu smo opremili IC panelima koji će stanarima omogućiti individualno prilagođeno grijanje. Opremljen je i fotonaponskim uređajima. Odgovor stanara možete pročitati u nastavku.

"Fotonaponski podupirač u kombinaciji s IC panelima bit će dovoljni za sve potrebe i potrošnju električne energije u kućanstvu. Potrošnja je čak niža od očekivane, stanari su vrlo zadovoljni."

Usporedba IC panela s dizalicom topline i električnim konvekcijskim radijatorima

Svrha grijanja je podići prosječnu temperaturu u prostoriji do te mjere da nam omogući odgovarajuće uvjete za život ili rad. Naravno, uvijek nas zanima potrošnja energije koja u prvom redu ovisi o toplinskim gubicima prostora, a u drugom redu o učinkovitosti sustava grijanja. Kada govorimo o učinkovitosti, potrebno je izmjeriti rad uređaja za grijanje u praktičnoj primjeni, u smislu koliko je jedinica energije potrebno da se temperatura u prostoriji podigne na željenu. To također jako ovisi o gubicima sustava, odzivu i energetskoj učinkovitosti u prostoriji za podizanje temperature.

The Myths about infrared heating - Temperature in the room is evenly distributed when heating with infrared panels

Uzmimo za primjer grijanje toplinskom pumpom u prijelaznom razdoblju (topli dani i hladne noći). U ovom slučaju toplinska pumpa je u podrumu i grije prostoriju na 2. katu. Radijatori su nabavljeni i postavljeni uz prozor. Brzo se pokaže veliki gubitak energije. Gubitak energije se nastavlja čak i kada uređaj ne radi (tijekom dana kada je toplo) jer energija curi iz spremnika topline. Priča je, naravno, drugačija kada se grijete IC panelima. Kada prostor grijemo IC panelima, sva energija se troši u prostoru i to samo onda kada nam je potrebna. Ako se sada pitate, nije li isto ako se grijemo bilo kojom električnom grijalicom? Ne, nije! Uzmite za primjer glačalo od 2 kW i pokušajte njime zagrijati prostoriju. Razlika je značajna, što je posljedica različitog načina prijenosa topline u prostoriju, a to pokazuje i različitu potrošnju energije. Potrošnja energije je tada puno veća u slučaju krivog grijanja kao i  postizanje iste temperature u odnosu na IC panele. Kod IC panela je potrošnja energije znatno manja zbog optimalnog grijanja i gotovo nultog gubitka energije..

IC – grijanje u uvjetima kao što su stambeni i radni prostori donosi manje gubitke od bilo kojeg drugog električnog grijanja. Kod IC grijanja energija se izuzetno učinkovito koristi za podizanje temperature, pod uvjetom da je odabrano odgovarajuće grijaće tijelo, odgovarajuće snage i optimalno instalirano. Naime, kada IC paneli nisu ispravno postavljeni, potrošnja energije može porasti. Kako biste izbjegli greške pri montaži, naši stručnjaci Vas savjetuju i računaju toplinske gubitke u stanu/kući prije postavljanja. U praksi ćete pravilnom uporabom uštedjeti više od 40% u usporedbi sa štedljivim električnim radijatorom. Kod klasičnih električnih radijatora gotovo sigurno ćete imati problema s vlagom, prašinom i toplinskom ugodnošću. Razlozi su prevelike temperaturne razlike između zidova i zraka. Razlika u kupoprodajnoj cijeni tako je više nego otplaćena.

Jožef Kramberger, na pitanje jesu li njegovi kupci primijetili razliku između sadašnjeg IC grijanja i prijašnjeg grijanja, dr. sc. med. spec., odgovara:

“Razlika je nevjerojatna, najbolji odgovor na to pitanje je: 'dođi i uvjeri se sam!' Svi predmeti u prostoriji su jednako topli, što nam daje osjećaj prirodne topline. Nema osjetne temperaturne razlike između poda i stropa, pod je topao kao kod podnog grijanja, a u prostoriji nema mirisa vlage jer na zidu nema plijesni."

Usporedba IC grijanja s drugim vrstama grijanja

Izračun uštede je informativnog karaktera i uzima u obzir sve troškove: servisa, zamjene komponenti, renoviranja i naravno grijanja.

Naša tvrtka djeluje na temelju kontinuiranog obrazovanja, razvoja i etičke prodaje. Stoga tražimo rješenja koja su najbolja za Vas i time osiguravamo obostrano zadovoljstvo.

Uz profesionalnost, poštenje i ljubaznost, nudimo Vam besplatan obilazak i mjerenje Vašeg prostora. Po želji vam možemo i pripremiti ponudu i izračunati godišnju uštedu. Za izračun ili ponudu kliknite na gumb u nastavku.