IC-PANELI - TOPLO ISKUSTVO ZA KORISNIKE

Povjerili ste nam svoje iskustvo s IC-grijanjem

bg2.png
IC-paneli - Sunlife ONE -Ekosen

Već smo opremili više od deset tisuća domova, ureda, stambenih zgrada i hotela našim Ekosen IC-panelima. Što kažu korisnici o svom iskustvu grijanja? Saznajte iz prve ruke.

Zadovoljni korisnici
0 +
INFRACRVENO GRIJANJE
0 +
Instaliranih infracrvenih panela

DAVID RIHTARIČ

DAVID RIHTARIČ

- profesionalni biciklist -

Troškovi nakon ugradnje Ekosen IC-panela 3 puta su niži nego za toplinsku pumpu. Godišnja potrošnja je do 280 €.
PIŠITE NAM

Marcos Tavares

Marcos Tavares

- profesionalni nogometaš -

Vrijeme je sportašima jako bitna stavka. Uz IC-panele samo upišem željenu temperaturu i moja je kuća topla.
PIŠITE NAM

TINA PRAH

Tina Prah

- zadovoljna korisnica -

Trošak potrošnje električne energije smanjen mi je za barem 40% zahvaljujući Ekosen IC-panelima.
PIŠITE NAM
IC-paneli - Ekosen -infracrveno grijanje
IC-paneli - Ekosen -infracrveno grijanje
Franjo Hojič

»Obzirom da su IC paneli bili nešto novo tada, barem što se mene tiče na Hrvatskom tržištu, to smo uspostavili kontakt s tvrtkom Ekosen iz Slovenije gdje smo naišli na jedan vrlo vrlo korektan segment suradnje i to je utjecalo u velikoj mjeri također na našu odluku da IR panele koje su imali u svom prodajnom programu, Ekosen, uvrstimo u izgradnju naše kuće. Kod našeg planiranja ove investicije mi smo provjerili i podatak, odnosno dobili smo ponude za izgradnju klasičnog centralnog grijanja sa znači peći na ulje i gorionikom na ulje, cisternom i klasičnim razvodom centralnog grijanja, cijevnog i radijatorskog sistema, nas bi došlo negdje oko 15 000 eura.«

Uglavnom je to, znači, silaža, silažne kukuruze, silažna masa iz žitarica, dosta se koristi naravno od farmera, kojima je problem zbog nitratne direktive, gnojnicu i gnoj. Time pridonosimo da i poljoprivreda u Hrvatskoj nema dodatnih troškova u investiranju za zbrinjavanje gnojnice, zbog nitratne direktive koju je propisala Europska Unija. U tom segmetnu bilo je potrebno, obzirom da sam sa suprugom doselio se iz Slovenije, bilo je potrebno izgraditi vlastiti dom, tako smo u neposrednoj blizini jednog bioplinskog postrojenja izgradili, išli u gradnju i stvaranje vlastitog doma, vlastite kuće, vlastitog ognjišta.

I naravno s obzirom da se bavimo zelenom energijom, prioritet nam je bio da bi ova kuća bila izgrađena po nekim pravilima, ekološkim, bioenergetskim, da bude što je više moguće u segmentu obnovljivih izvora energije i naravno, da ispuštamo što manje stakleničkih plinova u zrak. Kod planiranja našeg objekta mi smo odmah u početku napravili investicijski plan u kojem smo vidjeli da nam IC paneli za grijanje naše kuće koja ima 250 kvadrata stambene površine, zadovoljava kriterije koje mi želimo.

Obzirom da su IC paneli bili nešto novo tada, barem što se mene tiče na Hrvatskom tržištu, to smo uspostavili kontakt s tvrtkom Ekosen iz Slovenije gdje smo naišli na jedan vrlo vrlo korektan segment suradnje i to je utjecalo u velikoj mjeri također na našu odluku da IC panele koje su imali u svom prodajnom programu, Ekosen, uvrstimo u izgradnju naše kuće. Kod našeg planiranja ove investicije mi smo provjerili i podatak, odnosno dobili smo ponude za izgradnju klasičnog centralnog grijanja sa znači peći na ulje i gorionikom na ulje, cisternom i klasičnim razvodom centralnog grijanja, cijevnog i radijatorskog sistema, nas bi došlo negdje oko 15 000 eura.

IC paneli s kompletnom montažom, sa svim pomoćnim materijalom i sa svim mjernim uređajima koji prate temperaturu u svim prostorijama naše kuće nas je koštalo 7200 eura. Znači, investiciju smo već u startu prepolovili što je izuzetno pozitivno u ovoj priči također. U svakoj investiciji nije važno imati samo izračun početne investicije, nego je važno i izračunati koliko će nas ta investicija koštati i sljedeći niz godina zbog samog grijanja. Da li je ta investicija takva da zadovoljava znači u prvom trenutku investicijski trošak koji bi bio praktički zadovoljiv za naš budžet ili je to trošak koji ćemo u naknadno još imati svake godine troškove sirovina da bi naš sistem uopće funkcionirao. Naravno, sa stručnjacima Ekosena došli smo do saznanja da je IR panel jednokratna kupovina, da je to jednokratna montaža, da je to jednokratna ugradnja, i da poslije imamo s njihove strane potreban servis na uslugu bilo kada je to potrebno, što moram potvrditi da se doista jedanput nama i desilo.

Da smo trebali jedan servis našeg panela zbog toga što je termostat otkazao i panel je radio neprekidno i iz tvrtke Ekosen su nam tu priskočili automatski i u pomoć, u roku od 24 sata promijenili panel što dokazuje njihovu ozbiljnost i u fazi nakon kupovine, znači, panela od njih. Kod te investicije, naravno, važno je i kod klasičnog grijanja napomenuti da je potreban ne samo, znači, jedan centralni sistem grijanja. Nego je potrebno i za taj centralni sistem grijanja stvoriti neku kvadraturu prostora koji isto tako dosta košta. Naravno, kad sve izračunaš i podvučeš crtu, onda smo mi vidjeli da je u stvari IC panel jedan od najboljih mogućnosti da zadovoljimo sve ono što želimo da imamo u našoj kući. Zbog toga smo kompletnu investiciju povjerili stručnjacima iz Ekosena koji su nas došli izmjeriti, koji su došli kompletno ponudu napraviti, došli su u kuću, izmjerili kvadraturu, kubikažu, preporuku napravili, napravili predračun.

U tom predračunu mi smo ustanovili da nas praktički već u startu investicija dođe oko 60% od klasične investicije ako bi išli u klasičnu ugradnju grijanja, što je već prvi podatak koji nije apsolutno nezanemariv. Kasnije znači nemaš više troškova sa sirovinama i mi smo se odlučili da idemo to i moram naglasiti da su stručnjaci Ekosena došli, ugradili vrlo profesionalno, sve elemente, da su napravili edukaciju, što je izuzetno važno također, znači svih nas ukućana koji radimo i koji živimo u ovoj kući, i uvijek su nam bili slobodni na telefonski poziv se javiti ukoliko je potrebna bilo kakva informacija iako ih mi doista nismo trebali jer ovo sve funkcionira perfektno. Naša kuća mjeri 250 kvadrata, kvadratnih metara. Mi sada već četvrtu godinu znači, od kad je kuća izgrađena, grijemo se s IR panelima, moram naglasiti da imamo fasadu 20 centimetara kamene vune, naravno imamo i temelje izolirane, troslojna stakla na prozorima, no međutim usprkos svemu tome klasično grijanje vjerujem da bi nas dosta više koštalo od troška koji nam se stvara s električnom energijom putem IC panela.

Mi smo u našu kuću ugradili jednu kaljenu peć koja je u prvoj fazi bila zamišljena “A šta ako nam nestane struje”. E sad da bi zadovoljili tu formu onda smo izgradili tu kaljenu peć koju, priznajemo, upalimo tek reda radi tek zbog ambijenta, zbog ugođaja, znači uopće ne bi bilo potrebno zbog toga što IC paneli zadovoljavaju standard i količinu temperature koja je potrebna za bivanje u toj kući. Znači, naši paneli koji su ugrađeni u ovom dnevnom boravku, plod su suradnje između nas i Ekosena. Kompletna montaža bila je od strane servisera i tvrtke Ekosen. Izuzetno su kvalitetni, kao što vidite, i nakon četiri godine oni su isti kao i prvi dan kad su bili ugrađeni. Mi smo u ove tri godine, bez obzira na potrošnju električne energije i drva, bili izuzetno zadovoljni zbog toga što kod klasičnog grijanja nema toliko prašine.

Znači moja žena manje mora raditi, što je najvažnije, manje brisati prašinu. Na taj način smo omogućili da svoje vrijeme potrošimo na nešto drugo, ugodnije i što je izuzetno važno u cijeloj priči, možda podatak da u 250 kvadrata još nismo potrošili niti jedne zime, usprkos ove godine izuzetnoj hladnoći od -15 i -20 stupnjeva, nikad nije prošlo više od 1000 eura. Što znači oko 7000 kuna mi smo potrošili za grijanje naše kuće, bez obzira na to koliko je bilo drva u našoj kaljenoj peći potrošeno također. Znači ukupno do 7000 kuna smo potrošili za grijanje i ugođaj u cijeloj kući na 22 stupnja. Obzirom da mi stalno planiramo neke nove investicije, izgradnju novih objekata, trenutno razmišljamo i planiramo izgradnju apartmanskih kuća u jednom od naših u blizini lječilišta i toplica.

Apsolutno ćemo ugraditi i u te objekte IC panele i preporučio bih naravno svakome tko planira, a nema dovoljno vremena da se bavi s centralnim grijanjem, s grijanjem preko zime da pazi na ulje, da pazi, na kraju krajeva i da smanji trošak svoje investicije, preporučujem apsolutno ugradnju IR panela. IR panele preporučujem i svakome tko osjeća da ima glavobolje, možda da se lošije osjeća u nekim prostorijama. Djeca se bolje uče zbog toga što smanjuju pritisak u prostoru u kojem je IC panel. IC panel daje jedan doista ugođaj, to nije samo reklama, nego je doista taj ugođaj da sjediš na suncu, da te sunce njeguje, miluje i da ti na taj način si slobodniji, otreseš se nekog stresa i lakše djeluješ, da li u poslovnom, da li u osobnom životu. Djeca se lakše uče, što nije zanemarivo danas s obzirom da djeca imaju pritisak u školi svakodnevni. Roditelji na poslu svakodnevni pritisak. Tako da taj dolazak kući i u ugođaj koji stvara IR panel je doista jedna povlastica.

Josip Tot

»Kroz čitavo vrijeme u vanjskoj trgovini. I evo, kroz to vrijeme sam uspio skupiti nešto i novaca i kupiti zajedno sa suprugom stan u Opatiji. Kad smo išli rješavati kroz zimu grijanje, došli smo u kontakt s jednim našim kolegom i bila je priča o peletima. Međutim, taj gospodin, taj prijatelj, je rekao da ima u firmi Ekosen, jedno najnovije rješenje s panelima koji su jako dobri, koji nisu agresivni u toplini ali unose jako dobro toplinu.«

Dobar dan. Ja sam inače Josip Tot. Penzioner u Varaždinu s dugim stažom u Varteksu. Kroz čitavo vrijeme u vanjskoj trgovini. I evo, kroz to vrijeme sam uspio skupiti nešto i novaca i kupiti zajedno sa suprugom stan u Opatiji. Kad smo išli rješavati kroz zimu grijanje,

došli smo u kontakt s jednim našim kolegom i bila je priča o peletima. Međutim, taj gospodin, taj prijatelj, je rekao da ima u firmi Ekosen, jedno najnovije rješenje s panelima koji su jako dobri, koji nisu agresivni u toplini ali unose jako dobro toplinu. Čisti, uredni, montiraju se na plafon. I ja sam zajedno sa familijom otišao to pogledati u nekoliko stanova u Varaždinu.

Plus toga, bili smo u upravi Ekosena u Mariboru. Gospodin Aleš Babič nam je sve točno pokazao i vrlo brzo smo dogovorili. Prošle godine negdje u devetom mjesecu je došlo do realizacije toga i u roku od nekoliko dana je napravljena montaža u stanu u Opatiji koji je cirka 100 kvadrata u jednoj starijoj kući, još iz devetnaestog stoljeća. Problemi s toplinom i grijanjem su dosta veliki bili jer je to stara kuća sa zidovima do 60 cm.

Ali ugradnjom svih panela, a mi smo ugradili na tu površinu, gotovo u sve prostorije devet panela, ispada gotovo idealno. Mi možemo preko interneta dan prije ili nekoliko sati prije dolaska u Opatiju upaliti grijanje tako da nas čitav stan dočeka u jednom normalnom, toplom stanju. To je jedna od vjerojatno najboljih investicija koje smo uopće imali u zadnjih nekoliko godina i jako smo zahvalni gospodinu Alešu Babiču i ekipi iz Ekosena koja nam je to vrlo kvalitetno i vrlo korektno i ne po nekim jako nebuloznim cijenama i montirala u Opatiji.

Tako da s moje strane, i sa strane moje familije mogu reći da nam je to jedno od najboljih rješenja što se tiče grijanja. Uopće. Koristimo priliku da bi se zahvalili gospodinu Alešu posebno na čitavoj suradnji, na razumijevanju, na usklađivanju termina, na dolasku njegovih suradnika i tako da je čitava ta priča ispala jako jako dobro, korektno, i za nas vrlo povoljno. U prospektima koje ima Ekosen bilo je napisano da je moguće smanjenje čak do 60% troškova.

Mislim da smo, s obzirom da mi to ipak moramo dan prije pokušati zagrijati, da smo došli na priču da smo smanjili troškove za cirka između 40 i 50%. Što znači da nismo niti daleko od priče koja je prikazana u prospektu. Jedna stvar je posebno bitna – čisto, uredno, nema nikakvih problema. A posebno naglašavam grijanje nije agresivno nego je vrlo blago ali vrlo vrlo jako. Prije toga smo razmišljali, to je u zadnje vrijeme dosta popularno, s peletima, jer u okviru dnevne sobe imamo dosta veliki kamin pa smo mislili da preko tog kamina budemo s peletima pokušali to sve riješiti.

Međutim kod toga je jedan problem, da vi morate biti na licu mjesta, da morate stavljati unutra svaki dan tih 15, 20, 30 kila peleta i da to traži dosta dosta velik angažman i čišćenje. Čak se pojavljuje i prašina. U ovom programu panela toga nema, sve je korektno, čisto, uredno. Tako da evo, jako jako smo zadovoljni. I ja sam sad i ovih dana imao prilike razgovarati u Opatiji s nekoliko ljudi i koji imaju tam isto slične apartmane, ili čak imaju i kuće. Opatija je u jednoj priči koja, gdje iznad Opatije ide jedan plinovod koji je trebao skrenuti u Opatiju. Međutim Opatijci govore o tome da je problem čitave infrastrukture, da bi se to trebalo puno toga mijenjati, da u kućama unutra bi bilo problema, i tak.

Tako da oni nisu uopće išli na taj plinovod, pa se griju na termoakumulacione peći. Obzirom da sam se tek danas vratio iz Opatije, razgovarao sam s troje susjeda koji vjerojatno će uskoro tražiti prospekte i ponudu s vaše strane. No to mislim da je taj program tih panela, da je pogotovo jako dobar za one kuće koje su čak i malo na nekakvoj osami, kod kojih nema normalnih mogućnosti grijanja. A grijanje na air conditioner je izrazito skupo.

IC-paneli za grijanje -Sunlife, infracrveno grijanje - Ekosen
infracrveni-panel-modeli-sunlife-ekosen-infracrveno-grijanje
IR Sun regulator i IC-paneli Ekosen
Drago Posavec

»IC-panele ja sam sad koristio već treću godinu. U zimskom periodu i mogu reći da sam zaista i više nego toplo iznenađen s načinom na koji sam se zaista ugodno grijao. A za sve to kriva je moja kćerka iz Slovenije Arijana koja mi je prije tri godine savjetovala da si pokušam promijeniti grijanje i postaviti IC-panele. Svakako da sam se prvo pitao kakvi su to paneli, zašto se koriste, koje su prednosti i kada sam vidio prospekat i kada sam vidio prezentaciju nije bilo uopće dvojbe da se odlučim za IC-panele. IC-panele su zaista jedno osvježenje što se tiče samog grijanja, posebno ako uspoređujemo s klasičnim grijanjem.«

Oni su na neki način toliko dobri da jednostavno bih preporučio svakome koji se odlučuje za sistem grijanja, da se jednostavno nabave ti IC paneli, jer osim toga što sjajno griju, oni imaju veliku iskoristivost, praktički 100% iskoristivost energije. Osim toga za sam objekat oni su veoma prijaznog izgleda, dobro pristaju u svaki stan. Da ne govorim o samoj temperaturi koja je u stanu, a ona se razlikuje po tome od klasičnog grijanja što kod klasičnog grijanja zagrijavamo zrak, a ovdje se zagrijavaju predmeti koji isijavaju i praktično to isijavanje je jednakomjerno po svim dijelovima i tu je onda i temperatura isto tako jednakomjerna. Svakako da kod čitave te investicije svi gledamo samo kolik je financijski trošak, ali mogu reći da kroz ove tri godine koliko ih ja koristim da je bila iskoristivost stopostotna. Prije sam imao klasično grijanje s radijatorima, odnosno s plinom i to je bila centralna kotlovnica jer živim u jednoj zgradi gdje ima 36 stanova i nakon nekog vremena odlučili su stanari da se ide na etažno grijanje. To znači svaki sam sebi postavlja način grijanja. S obzirom da sam doznao za te IC panele ja sam se ipak odlučio za IR panele i danas mi zaista nije žao jer mnoge prijatelje već sam doveo u stan i preporučio im, kad su vidli kakva je temperatura, svi su pohvalno se izrazili i svaki je od njih rekao ukoliko bude mogućnosti da će se zamijeniti grijanje klasično s ovim IC panelima. Ja imam stan od 65 kvadrata i imam instaliranu snagu od 4 kilovata. Moja praktično potrošnja se povećala s obzirom da je uključena i struja, ali moja ušteda je bila, rekao sam, 63%, s obzirom na klasično grijanje koje sam prije imao. A da kažem da me recimo godišnje koštalo negdje oko 420 do 450 eura grijanje, a dok sam prije toga imao oko 700 eura. Tako da je ušteda itekako prisutna. To je jedno, drugo garancija za ovo grijanje je više nego povoljna, 10 godina samih panela, a isto tako je moguće da te panele zamijenim s drugima, kvalitetnijima, ukoliko to bude potrebno što se tiče samih kilovata i njihove snage. Sama investicija za grijanje IC panela bila mi je 2150 eura i za to što sam uložio, dok su ovi koji su imali etažno grijanje trebali uložiti i 30 000 kuna, to je negdje oko 3 i pol tisuće eura, s tim da čitavi stan su trebali prerenovirati gdje su postavljali praktično cijevi, da bi mogli kompletno se priključiti na razvodnu kutiju plina. Dok im tu kod IC panela to meni nije bilo potrebno. Jednostavno sam ih priključio na strujni napon od 220 volti je grijanje radilo, praktično došli su monteri u roku od dva sata ja sam imao već grijanje. I to je velika velika prednost, da nisu radili nikakve bi rekao remonte u samom stanu, već dapače vrlo efikasno i elegantno su to napravili. Preporučio bi ih zaista svima koji se hoće moderno i toplo i ugodno grijati da se pokušaju odlučiti za IC panele. Mogu isto tako reći da su pogodni, da ih mogu premjestiti iz sobe ukoliko treba u koju drugu sobu, da daju zaista dobru i ovaj lijepu i ugodnu temperaturu. Vlažnost zraka je fantastična, uništavaju gljivice ako se pojave na stijenama. U svakom slučaju preporučio bi svakome tko bude mijenjao svoje centralno grijanje ili način klasičnog grijanja da zamijeni s IC panelima. Oni su zaista dobitak 21. stoljeća.

Željka Lončar Stanković

»Pa prije 3 godine smo mi krenuli s renoviranjem naše kuće i tu na katu nismo imali nikakvo grijanje, i mi smo tražili nešto što je najefikasnije i nama najprihvatljivije. I tako smo onda sasvim slučajno naletjeli na infrared panele u Sloveniji kod jedne obitelji kada smo im bili u posjeti. I to se mojem suprugu jako dopalo i praktički mi više nismo uopće razmišljali o nečem drugom jer je to bilo ugodno, kod tih panela je bilo ugodno. I to ovoga, čisto je, i tako da smo mi jednostavno odlučili za te panele. I dao nam je čovjek kontakt od Ekosena i tako smo mi išli u Sloveniju i dogovorili odmah iste godine, krajem, ili odmah iste te godine, krajem godine smo mi to grijanje sebi instalirali. Jako smo zadovoljni s tim grijanjem pošto temperatura nam je konstantna i to nam je jako dobro za naše curice pošto su one male one puno vremena provode na podu.«

Ja sam Željka. Majka sam dvije curice, Edite i Karle, imam 29 godina, zaposlena sam i eto tako ukratko o meni. I sad, zašto mi imamo infrared grijanje. Pa prije 3 godine smo mi krenuli s renoviranjem naše kuće i tu na katu nismo imali nikakvo grijanje, i mi smo tražili nešto što je najefikasnije i nama najprihvatljivije.

I tako smo onda sasvim slučajno naletjeli na infrared panele u Sloveniji kod jedne obitelji kada smo im bili u posjeti. I to se mojem suprugu jako dopalo i praktički mi više nismo uopće razmišljali o nečem drugom jer je to bilo ugodno, kod tih panela je bilo ugodno. I to ovoga, čisto je, i tako da smo mi jednostavno odlučili za te panele. I dao nam je čovjek kontakt od Ekosena i tako smo mi išli u Sloveniju i dogovorili odmah iste godine, krajem, ili odmah iste te godine, krajem godine smo mi to grijanje sebi instalirali. Jako smo zadovoljni s tim grijanjem pošto temperatura nam je konstantna

i to nam je jako dobro za naše curice pošto su one male one puno vremena provode na podu.

Pogotovo kad ja kuham one su uvijek meni dolje oko nogu. To je dobro zato jer to grijanje radi na principu da zagrijava zapravo te pločice i onda taj pod nije toliko hladan. Tako da one mogu bez problema sjediti na podu pokraj mene. To je meni super, isto navečer kad je kupanje onda ja povisim tu temperaturu. Malu još kupam tu na stolu i njoj je to, taman joj je panel iznad nje. To nju grije kao da je, točno kao da je sunce iznad nje. I nama je to stvarno super. Nema suhog zraka, vrlo je uredno, čisto. Nema prašine i tako da je, to je stvarno nama idealno rješenje bilo za našu kuću. Pa, investicija nam je bila prihvatljiva jer nam je to i bilo najjeftinije rješenje. Znači, nas je to koštalo možda nekih dvije i pol tisuće eura. Tu negdje, do tri tisuće eura. To nam je bilo, da, to nam je bilo najjeftinije jer je ovo centralno na plin, to je bilo puno više.

I tako da, a što se tiče računa, nama je zimska rata struje, znači ukupne struje, nije to samo grijanje, je nekih 950 kn. A ljetna rata nam je nekih 500 kn. S tim da mi stvarno imamo sve na struju, mi plina u kući nemamo. Ja kuham na struju, i tako da nam je to stvarno prihvatljiva cijena bila. I same montaže, i samih tih računa koje sad dobivamo. U Ekosenu su nas jako dobro prihvatili. Gospodin Aleš je jako ljubazan čovjek. Tako da tamo stvarno sve pohvale, isto su nam dobro objasnili na kojem principu rade te ploče. I tako da nemamo nikakve zamjerke što se tiče firme Ekosen. Infrared grijanje bi preporučila svima, pogotovo osobama s malom djecom jer kao što sam rekla, to je vrlo dobro kad su podovi hladni, a djeca su uvijek na podu. I ne znam, vrlo je prihvatljivo.

Nije ta struja tako skupa kao što to svi misle. I tako da eto, preporučila bi svima nek probaju i bit će zadovoljni. Ne, nama definitivno nije žao što smo se odlučili za tu varijantu.

Nama je to odlično. Ja znam, moji doma imaju grijanje, centralno grijanje na plin. Ali je unutra i suhi zrak, i uvijek je to, to je i održavanje, tako da. Ne, ja ne bi pristala na neko drugo grijanje od kad smo saznali za infrared. Jer je to vrlo čisto i nema održavanja. Toplina je stvarno vrlo ugodna, kao da ste ispod sunca. Tako da ne bi mijenjala grijanje.

IC-paneli - Sunlife ONE -Ekosen
IC-paneli - Instalacija v domu brez motenj v prostor. Ekosen
Novak Josip

»Prvo smo se kad smo napravili kuću grijali na drva. Poslije smo prešli na piljevinu. Ali sve je to dosta mukotrpno i nije jeftino baš. Sad kad je ovo, kad je na struju grijanje, puno je jednostavnije, bezbolnije i jednostavno smo zadovoljni. Pošto smo saznali za Ekosen, nazvali gospodina Aleša. Gospodin je došao na našu adresu i uz njegove preporuke i izmjere koliko bi to trebalo grijaćih tijela, dogovorili, išli u projekt i na kraju se ispostavilo da je sasvim u redu. I da funkcionira okej. U kontakt sam došao preko Ivana Stankovića, koji mi je predložio to, kod sebe napravio. Ja sam došao kod njega da vidimo kako to izgleda. Uz razgovor i zadovoljstvo kako to izgleda u kući odlučio sam se da napravimo kod mene. Što se tiče montaže, to je vrlo jednostavno.«

Zovem se Novak Josip, živim u Hrastovskom, predgrađu pokraj Ludbrega, centra svijeta da naglasim. Bavim se građevinom, odnosno građevinski poduzetnik. Prvo smo se kad smo napravili kuću grijali na drva. Poslije smo prešli na piljevinu. Ali sve je to dosta mukotrpno i nije jeftino baš. Sad kad je ovo, kad je na struju grijanje, puno je jednostavnije, bezbolnije i jednostavno smo zadovoljni. Pošto smo saznali za Ekosen, nazvali gospodina Aleša. Gospodin je došao na našu adresu i uz njegove preporuke i izmjere koliko bi to trebalo grijaćih tijela, dogovorili, išli u projekt i na kraju se ispostavilo da je sasvim u redu. I da funkcionira okej. U kontakt sam došao preko Ivana Stankovića, koji mi je predložio to, kod sebe napravio. Ja sam došao kod njega da vidimo kako to izgleda. Uz razgovor i zadovoljstvo kako to izgleda u kući odlučio sam se da napravimo kod mene. Što se tiče montaže, to je vrlo jednostavno. Prilikom izračuna gospodina Aleša ugradili smo 8 panela. Površina kuće je 79 kvadrata, i on nam je rekao okvirnu cijenu kolika će biti potrošnja. S vremenom, dok smo grijali, potrošnja se pokazala da je gospodin Aleš bio u pravu, da nisu bile nekakve oscilacije velike potrošnje, i jako smo zadovoljni s tim na kraju krajeva. Sve skupa zbog te potrošnje. Kod ekstremno hladnih dana u zimi, 22 temperaturu naštelamo, i sasvim dovoljno je za te površine prostorije. Trošak investicije je bio 22,5 tisuće kuna. Potrošnja je izašla oko 900 kuna ukupne struje, znači struje grijanja i potrošnja ostalih aparata u kući. U današnjem načinu življenja mi smo zadovoljni, svi radimo, kad dođemo kući ugodno, toplo nam je, čisto. Žena prezadovoljna. Dođe doma, skuha ručak i može pred televizor, serija. Cijena za drvo za sezonu, ako grijemo nekakvih 5-6 mjeseci, imate centralno grijanje znači, na 8 radijatora, imam ja 8 tijela, potrošnja bi nam bila možda za 20-30% veća. Ako grijete na drva, morate donositi, stavljati u peć, imate čišćenje, imate više više posla imate oko toga. Oko struje nemate ništa. Ma nema posla oko toga ništa. Kad se jednom učini, napravi, tako ostaje i drugačiji je osjećaj topline, drugačiji normalno. Pošto je temperatura posvuda ista. Evo dok smo se grijali na drva, u jednom djelu prostorije je toplo, u drugom dijelu prostorije je hladno malo. Ovo je sve isto, znači grije sve. Prilikom razgovora s gospodinom Alešom bio sam skeptičan, pošto je to sve na struju, da ne bi bilo jako skupo poslije, normalno. E sad kad smo to ugradili ipak na njegov nagovor, vjerovali smo mu, pa smo ugradili sad i sad smo prezadovoljni. Na kraju građevinac kod novogradnje bi svakome preporučio da si ugradi grijanje na struju zbog lakog održavanju, u startu jeftinije od plina i od drugog grijanja, centralnog recimo, na drva i to. Nema puno čišćenje za time. Najčišće grijanje.