IC grijanje ili infracrvene zrake zapravo su čudo prirode s nizom dobrih učinaka na naš organizam. Zašto čudo prirode? Infracrvene zrake dolaze iz prirode, točnije emitiraju ih Sunce i svako tijelo koje se zagrijava. Većina energije koju Sunce emitira je u infracrvenom spektru. Mi tu energiju osjećamo kao toplinu i u trenutku kada oblaci zaklone sunce i na taj način spriječe prolaz IC zraka, osjećamo pad temperature.

Što su infracrvene zrake i kako djeluju?

Infracrveno zračenje odnosi se na elektromagnetske valove s valnim duljinama (nm) dužim od valne duljine vidljive svjetlosti, ali kraćim od mikrovalova. Stoga, možemo reći da je infracrveno svjetlo dio spektra nevidljive svjetlosti s različitim podvrstama. Također je jedan od najprirodnijih oblika prijenosa topline koji nas prati na svakom koraku. Infracrveno zračenje je vrsta energije koja izravno zagrijava tvari, predmete i živa bića. Zagrijavanje se stoga događa u procesu koji nazivamo “pretvorba”.

kako-radi-ic-paneli-rad-ekosen

Postoje različiti oblici IC zraka

Infracrvenu toplinu u određenom obliku emitiraju i primaju svi i u svakom trenutku. Ovaj se oblik naziva dugovalna ili C-duljina. Grubo govoreći, IC svjetlo možemo podijeliti na IC-A, IC-B i IC-C.

IC (A) zrake

IC (A) je najzdravije svjetlo koje blagotvorno djeluje na naše blagostanje i zdravlje. Oku je nevidljivo i ne osjeća ga se na koži. IC (A) valna duljina je 700-1500 nm.

Kod infracrvenog svjetla IC (A), apsorpcija molekula vode je vrlo mala, pa ju ne osjećamo, ali prodire duboko u naše tkivo. Molekule koje apsorbiraju IC-A svjetlost nazivaju se kromofori. Kod njih postoji otvor koji se u optičkom tkivu rasteže. Kao rezultat, zračenje može prodrijeti i do nekoliko centimetara ili inča u naše tkivo.

Zašto je IC-A svjetlo toliko važno? IC-A svjetlo ima ključan utjecaj na regeneraciju stanica u našem tijelu koje su ujedno povezane s proizvodnjom naše biološke energije koja pokreće ljudsko tijelo da ono uopće može funkcionirati. Molekule kromofora apsorbiraju IC-A svjetlost.

IC (B) zrake

IC (B) svjetlost dobiva se kada se valna duljina produži na 2000 nm. Apsorpcija molekula vode značajno se povećava ovim svjetlom, što osjećamo kao toplinu.

IC (C) zrake

Pod IC (C) svjetlom, kada su molekule vode gotovo potpuno apsorbirane svjetlom, tijelo se počne zagrijavati. Valna duljina iznosi 3000 nm.

Zemlja svakodnevno prima ogromne količine topline od Sunca isključivo putem raznih oblika IC valova. Sunce emitira i niz drugih elektromagnetskih valova, a neki su valovi, poput UV zraka, čak i štetni, za razliku od IC zraka. Dakle, grijanje na IC panele ne možemo poistovjetiti sa solarnom toplinom, iako je princip sličan. Naime, IC paneli za grijanje ne sadrže druge oblike elektromagnetskih valova koje emitira Sunce, osim IC-C, koji predstavlja čistu i ugodnu toplinu. Upravo ovaj oblik IC zraka svakodnevno nas okružuje (čak i ako smo hladniji od okoline), čak i u zatvorenim prostorijama, a emitiramo ga i sami.

IC toplina bila je predmet mnogih studija koje su identificirale brojne pozitivne učinke na zdravlje. Postoje i paneli koji emitiraju IC-A i IC-B valne duljine koji se koriste za određene posebne namjene, kao što je vanjsko grijanje. IC tehnologije koriste se ne samo za grijanje, već i u znanstvene, medicinske, terapeutske, sigurnosne, kućanske, industrijske i druge svrhe, pa je i to dobro istraženo područje.

“IC (A) je najzdravije svjetlo koje blagotvorno djeluje na naše blagostanje i zdravlje. Oku je nevidljivo i ne osjeća ga se na koži."

Razlika između LED i IC svjetla

U većini slučajeva, LED svjetlo je vrlo štetno jer ne sadrži IC vrijednost boje već samo plavo svjetlo koje je vrlo štetno. Pogotovo noću jer može imati katastrofalne posljedice za našu mrežnicu. Crveno svjetlo (IC) važno je za regeneraciju mitohondrija u mrežnici koji se brinu za regeneraciju naših stanica. Ako se one prestanu regenerirati, postupno dolazi do slabovidnosti, a u nekim slučajevima i do potpune sljepoće. U najeskstremnijim slučajevima mogu se razviti i stanice raka.

Je li IC grijanje ekološki prihvatljivo?

Kao što je i ranije navedeno, IC svjetlo i grijanje prihvatljivi su za okoliš, prirodu i ljude. Zapravo, to je najprirodniji oblik grijanja, kakav postoji na Zemlji od pamtivijeka. Tako da možemo reći da je ovaj način grijanja vrlo ekološki prihvatljiv i kada bi svi koristili ekološki prihvatljive vrste grijanja, zrak bi bio puno čišći. Mala ložišta su, prema ARSO podacima, 2015. godina doprinosila čak 74% ukupnoj emisiji čestica prašine. Šokantna je činjenica da su po zagađenosti prestigla čak i promet koji je na drugom mjestu s 9%. To pokazuje kako svakom sezonom grijanja činimo nepopravljivu štetu sebi, svojoj djeci i budućim generacijama.

infracrveno-grijanje-ekološki prihvatljivo-grijanje-ekosen

Infracrveno grijanje IC panelima

C valovi koje emitiraju IC paneli ne zagrijavaju zrak kao konvencionalni, konvekcijski sustavi grijanja. Uglavnom zagrijavaju stvari u neposrednoj blizini – podove, zidove, predmete, tekućinu i živa bića, koja na prirodan i zdrav način odašilju toplinu u okolinu, čime se osigurava ravnomjerno zagrijavanje prostora i zraka u njemu. Toplina između poda i stropa ravnomjerno je raspoređena, što rezultira time da nemamo osjećaj hladnoće u nogama. Tako proizvedena toplina ugodna je i za ljude i za životinje.

IC panel pretvara vaš prostor u jedan veliki niskotemperaturni radijator. To je ključna značajka IC grijanja koja dovodi do mnogih prednosti. Između ostalog, ovaj način grijanja dovodi dugotrajnosti i osigurava dugotrajno zadržavanje topline u prostoru u usporedbi s drugim načinima grijanja koji uzrokuju velike gubitke energije.

IC grijanje ugodno je i najekonomičnije rješenje grijanja koje se može koristiti bez obzira na složenost i oblik prostorije. Za ovakav način grijanja nije vam potrebna kotlovnica, pa je samim time i investicija značajno manja. Iskusni stručnjaci za IC grijanje odabirom pravog proizvoda i postavljanjem stvaraju idealnu toplinsku udobnost uz vrlo niske troškove grijanja. Prednost grijanja IC panelima u odnosu na druge načine grijanja je u tome što IC paneli smanjuju stvaranje prašine, ne isušuju zrak i sprječavaju vlagu u prostoriji koja može uzrokovati plijesan. Uz sve dobrobiti za zdravlje, uz IC grijanje možete uštedjeti i do 60 posto. Više o prednostima grijanja IC panelima možete pročitati klikom na gumb u nastavku.

Pogreške o IC grijanju

IC grijanje, koje postaje sve popularnije, donosi brojne prednosti. Na temelju vrlo učinkovite nadoknade toplinskih gubitaka u objektu, troškovi grijanja uvelike su smanjeni, što je jedan od glavnih razloga sve veće popularnosti IC grijanja. Potražnja za IC grijanjem naglo raste, a istovremeno postoje mnoge tvrdnje koje su manjkave, pogrešne ili čak obmanjujuće. Što je zapravo istina? Za one koji još nisu upoznati s IC grijanjem, u ovom smo članku iznijeli najčešće tvrdnje i provjerili njihovu točnost.

IC grijanje nov je izum visoke tehnologije.

NETOČNO. IC grijanje staro je koliko i naš svemir jer je to jedini prijenos topline koji ne zahtijeva medij (kao što je zrak) ili kontakt između objekata. Naš planet Zemlja također toplinu od Sunca prima isključivo na principu IC grijanja.

Grijaća tijela velikim dijelom rade na principu IC grijanja. Čovjek poznaje IC način grijanja još od vremena kad su se ljudi grijali vatrom, glinenim pećima, a kasnije i zidanim pećima. Samo trljanje dlana o dlan zrači IC toplinom. Naravno, sada postoje noviji načini proizvodnje IC svjetla i neki moderni Ic grijači su novi izumi, također patentirani, izrađeni suvremenom visokom tehologijom, čime omogućuju trajnost, učinkovitost i sigurnost. Ipak, oni nisu izumitelji IC grijanja kakvima se znaju predstavljati.

IC grijanje grije samo predmete.

NETOČNO. IC grijalice zagrijavaju samo predmete u većoj mjeri od konvencionalnih radijatora koji griju većim udjelom zrak, a manjim predmete.

Za razliku od ostalih načina grijanja, IC grijanje prvo zagrijava predmete (zidove, podove i slično), a zatim preko njih ravnomjerno zagrijava prostoriju. Fizički je nemoguće da se trak oko vruće IC grijalice ne zagrije, kao što je nemoguće da klasični radijatori ne griju predmete. Dakle, zapravo se radi o razlici u omjerima, što je ključna prednost IC grijanja.

IC grijanje prikladno je samo za dodatno grijanje.

NETOČNO. IC grijanje, kao i svaki sustav grijanja, prikladno je i za glavno i za pomoćno grijanje. Kada je u pitanju dogrijavanje pomoću IC panela, preporučujemo da se i kao glavno grijanje koristi IC grijanje kako bi se smanjili troškovi.

Odabrani način grijanja ekonomičniji je od kupnje za samo dogrijavanje. Trenutačno je najekonomičnije grijanje pa uvijek vrijedi razmisliti o zamjeni klasičnog grijanja IC grijanjem jer tako možete uštedjeti i do 60 posto (u usporedbi s lož uljem). Kao dodatno grijanje često se koristi kod loše dimenzioniranih dizalica topline koje emitiraju premalo topline u hladnim danima, a koriste ga korisnici drva za ogrjev za održavanje topline ili povećanje toplinske udobnosti u kupaonicama.

Ispod stola je hladno, IC panel grije samo direktno ispod njega.

NETOČNO. S IC panelima, toplo je ispod stola. Hladnoća ispod stola tipična je za konvekcijski način grijanja (radijatori) jer se topli zrak diže prema stropu, dok hladni zrak ostaje na podu. Od tuda dolazi osjećaj hladnoće u nogama.

Kod IC grijanja toplina se ravnomjerno raspoređuje po prostoriji. Samo je izravno ispod IC panela malo toplije. IC panel ravnomjerno zagrijava prostoriju jer se infracrvena toplina reflektira od svih predmeta, podova i zidova čime posredno zagrijava cijelu prostoriju, što potvrđuju i svi zadovoljni korisnici, ali i studije provedene nad IC grijanjem.

infracrveno-grijanje-mitovi-temperatura-je-ravnomjerno-raspoređena-po-sobi

Zavarava jer je struja skupa i ekološki neprihvatljiva za grijanje.

NETOČNO. Međutim, razumijemo vašu zabrinutost. Kupce često zanima radi li se o zabludi jer su kW električne energije skuplji od kW drugih energenata, a proizvodnja električne energije smatra se ekološki neprihvatljivom. U tom slučaju utrošak energije za grijanje prvenstveno ovisi o zgradi, a ne grijalici.

Kod IC grijanja, zbog različitog prijenosa topline, dolazi do drugačije dinamike gubitaka, a samim time i manjeg uključivanja IC panela u odnosu na klasične radijatore iste nazivne snage. Ovu činjenicu reflektiraju svi korisnici diljem svijeta, a rađena su brojna istraživanja koja dokazuju veću učinkovitost IC grijanja u nadoknadi toplinskih gubitaka. IC sustav grijanja toliko je učinkovit zbog kombinacije načina rada, suvremenih tehnologija, manjih gubitaka u sustavu zbog prirodnih svojstava IC grijanja, utjecaja na vlažnost zidova, povoljne cijene električne energije, pravilnog postavljanja i odabira, te odzivnosti sustava. Po stvarnoj potrošnji energije, IC sustav grijanja gotovo je jednak potrošnji električne energije subvencioniranih dizalica topline. Dakle, argument ekološke neprimjerenosti nije prihvatljiv čak i bez uzimanja u obzir razlika u uljnom otisku sustava, koji snažno ide u prilog IC grijanju. Osim toga, IC grijanje možete kombinirati s fotonaponskih ili solarnim ćelijama kako biste osigurali dugoročnu uštedu i samodostatnost električne energije.

Nema razlika između IC grijalica i pružatelja usluga.

NETOČNO. Razlike mogu biti vrlo značajne. Postoji nekoliko vrsta panela i proizvođača IC panela. Među njima postoje dizajnerske, tehnološke i kvalitativne razlike, koje rezultiraju razlikama u životnom vijeku, iskustvima, sigurnosti, upotrebljivosti i učinkovitosti proizvoda.

Proizvođači često navode egzotične inovacije, koje su najčešće samo teoretski poboljšane verzije već postojećih rješenja, zanemarujući osnovni vijek trajanja, iskustva i izgled. Velika je razlika između ponuđača IC grijanja u kvaliteti savjetovanja, ponuđenog jamstva i iskustva. Tvrtka koju odaberete treba vam dati odgovore na sva pitanja i profesionalno vas i pošteno savjetovati. U Sloveniji su tvrtke na području IC grijanja postigle veliki razvoj i visoku razinu profesionalnosti, tako da kupnjom od renomiranih tvrtki ne riskirate praktički više ništa.

Neke IC grijalice štetne su za zdravlje.

NETOČNO. Nijedan poznati IC grijač koji se prodaje nije štetan za zdravlje i nema dokaza da postoji. Ima koliko-toliko kvalitetnih, estetskih i učinkovitih proizvoda, ali same IC grijalice nemaju nikakav učinak na zdravlje, osim što smanjuju količinu prašine i mikroorganizama u zraku, jer smanjuju cirkulaciju zraka koja je prirodno prisutna kod običnih radijatora - klasičnog konvekcijskog grijanja.

IC toplina je štetna.

NETOČNO. Upravo suprotno, postoje dokazi o dobrom učinku IC zraka na organizam. IC zrake koriste se i kod raznih terapija. Sve analize opovrguju negativne učinke na zdravlje. Istraživanja su pokazala pozitivne učinke, koji često promoviraju metodu IC grijanja.

Treba napomenuti da kod normalno dimenzioniranog IC grijanja pojedinac prima zanemarivo veliku količinu IC topline, koja se u praksi ne razlikuje od količine koju biste inače primili iz okoline. Kao rezultat, nisu namijenjeni kao terapeutsko pomagalo, već kao učinkovit grijač. Također, IC toplinu u istom obliku emitira sve oko nas, pa tako i mi sami. To je IC toplina koja je jednaka toplini koju emitiraju IC paneli.

Infrared panel satisfied users - Ekosen

IC grijanje nije prikladno za veće zgrade i novogradnju.

NETOČNO. Ni u kojem slučaju nije preporučljivo imati loše izoliranu zgradu jer je energetski zahtjevna i neekološka bez obzira na način i izvor grijanja. Ekonomska situacija često ne dopušta bolju izolaciju.

IC grijanje često je prvi korak ka poboljšanju, jer u stvarnosti IC grijanje najviše štedi onima koji imaju velike troškove grijanja, koji su, ovisno o energentu, i prepolovljeni. Razlika koju se uštedi koristi se u drugom koraku za poboljšanje izolacije zgrade. Postoje i situacije u kojima je IC grijanje manje učinkovito, što mora procijeniti stručnjak na samom terenu. U tim slučajevima, naši stručnjaci daju iskrene, etičke i profesionalne savjete.

Mnogo je nezadovoljnih korisnika IC grijanja.

NETOČNO. Istina je upravo suprotna. Gotovo svi korisnici su izuzetno zadovoljni. No, ima i nezadovoljnih kupaca. Ti su klijenti žrtve pretjeranih obećanja neiskusnih konzultanata, pogrešaka u procjenama potrošnje koje proizlaze iz netočnih podataka ili procjena izolacije objekta, nekvalitetnih proizvoda ili kombinacije različitih uzroka.

Često, međutim, kupci sami kupuju IC panele bez posjete stručnjaku, griješe u procjeni potrebne snage, postavljaju sami IC panele i kupuju proizvode niske kvalitete. Ekosen poziva sve takve nezadovoljne korisnike da im se java kako bi im profesionalno uredili IC grijanje.

“Jako smo zadovoljni montažom panela jer su montirani bez vidljivih intervencija na zidovima. Čitava se montaža odvija ispod površine zidova, bez vidljivih kanala. Ljubazni monteri tehnički su potkovani tako da posao obavljaju profesionalno i precizno. IC sustav grijanja koristimo već nekoliko godina. Naši su gosti vrlo zadovoljni, osjećaj u apartmanima je isti kao da uživate na terasi za sunčanje. Osim toga, uštedjeli smo čak 60% na potrošnji električne energije. "

Korištenje infracrvenih valova u drugim slučajevima

Kao što je već spomenuto, infracrvene zrake bile su poznate čovjeku još u vrijeme kada se grijao vatrom. Ne čudi stoga širok raspon primjene infracrvenih zraka. Osim u medicinske i terapeutske svrhe, koristi se i za niz drugih potreba u našem životu. Kao zanimljivost o širokoj upotrebi IC zraka, pripremili smo neke zanimljivosti o svakodnevnom korištenju i susretu s IC valovima.

Noćni vid. Infracrveni se valovi, između ostalog, koriste i za noćni vid. Oprema detektira zračenje i pretvara ga u sliku na kojoj se topliji objekti pojavljuju kao svjetliji. Infracrvenu opremu koriste i vatrogasci kada rade u zadimljenim prostorima.

infracrvena-tehnologija-nocni-vid-ekosen
  • Fotografija: Infracrvena fotografija koristi infracrvene filtere koji hvataju svjetlost samo u infracrvenom spektru. Digitalni fotoaparati često koriste filtre koji blokiraju infracrveno svjetlo.

  • Termografija: Infracrveno se zračenje može koristiti za određivanje temperature objekta na daljinu. U određenim se slučajevima koristi i u automobilima.

  • Grijanje: Kao što je već spomenuto, koristi se u saunama kao i kod odmrzavanja.

  • Telekomunikacije: Infracrveni prijenos podataka koristi se u telekomunikacijama u bežičnim i žičanim optičkim vezama. Za kratke udaljenosti kosti se npr. između dva računala.

  • Spektroskopija: Koristi se za proučavanje sastava i strukture određenih tvari.

Ukratko, IC zrake prisutne su na Zemlji od pamtivijeka i prate nas u svakom trenutku. Osim karakteristične topline koju emitiraju, imaju niz drugih blagotvornih učinaka na naše zdravlje i dobrobit. Više o IC grijanju i IC panelima možete pročitati na našoj web stranici ili nas kontaktirati.

Uz profesionalnost, poštenje i ljubaznost, nudimo Vam besplatan obilazak i mjerenje Vašeg prostora. Po želji vam možemo i pripremiti ponudu i izračunati godišnju uštedu. Za izračun ili ponudu kliknite na gumb u nastavku.