IC-PANELi

FAQ - Često postavljana pitanja i odgovori

bg2.png
IC-paneli - Ekosen -infracrveno grijanje

Opremili smo na tisuće zgrada SUNLIFE IC-panelima za grijanje. Neki su nam se korisnici obratili s dodatnim pitanjima prije nego su se odlučili za IC-grijanje EKOSEN panelima. Najčešća pitanja objavljena su u nastavku.

Imate pitanje na koje niste pronašli odgovor na našoj web stranici?

Zadovoljni korisnici
0 +
IC-paneli
0 +
Instalirani infracrveni paneli
 • Zato što infracrvenom grijanjem štedimo do 65 % na troškovima grijanja.

 • IC-paneli su pristupačni, a ulaganje se može izvršiti u fazama (danas opremite kupaonicu, dnevni boravak kasnije…).

 • Infracrveno grijanje produžuje vijek trajanja zgrade i sprječava nastanak plijesni i vlage.

 • Zbog toplije površine predmeta, pruža prirodniji osjet topline.

 • Ravnomjerno raspoređuje toplinu između poda i stropa, te daje osjećaj podnog grijanja.

 • IC-paneli za grijanje nemaju pokretne dijelove, stoga imaju više od 3 puta duži vijek trajanja od ostalih sustava grijanja.

 • Ekološki su proizvod budući da se u proizvodnji i recikliranju koristi vrlo male energije u usporedbi s konvencionalnih sustavima centralnog grijanja.

 • Upravljanje je vrlo jednostavno. Nema održavanja. Nema potrebe za kotlovnicom i dimnjakom.

 • Jednostavno postavljanje ne zahtijeva velike zahvate na zgradi. Prekrasan oblik panela stapa se s prostorom.

 • Struja je (dugoročno) pristupačna jer se može nabaviti iz raznih izvora.

 • Kada dođe do nestanka struje, temperatura u prostoriji opada vrlo sporo.

 • Temperatura svake prostorije može se individualno podešavati.

 • Štedi vrijeme i živce. Idealno grijanje za sve generacije.

Pojam izvora grijanja može se shvatiti višestruko: uređaj za grijanje (konvektori, radijatori, puhalice toplog zraka, klima uređaji), vrsta grijanja (centralno, lokalno), izvor energije (plin, kruta goriva, stroja …) ili metoda prijenosa energije (konvekcija, kondukcija, radijacija). Što je s pojmovima “stvarno potrošene energije” i “teoretski potrošene energije”? Odgovor na pitanje ovisi o definiciji i za sve ćemo ovo dati objašnjenje.

Polazimo od osnova zakona fizike. Da bismo promijenili temperaturu bilo koje tvari, moramo joj promijeniti količinu topline. Ako nekoj tvari dovedemo toplinu, promjena temperature ovisi o svojstvima te tvari i količini dovedene topline. Dakle, izvor topline koju tvar prima nije važan jer će promjena uvijek biti ista. Međutim, zapitamo li se o temperaturi u prostoriji, stvar je puno složenija, posebice kada je u pitanju utjecaj izvora na količinu energije koja se prenosi na prostoriju. Kada pridodamo utjecaj na porast temperature i mjesta mjerenja, pogotovo ako dodamo varijablu osobe koja nam govori kada joj je toplo, bez obzira što termostat pokazuje, stvar postaje još složenija.

Mijenja li se dakle količina energije potrebne da se ista tvar podigne na određenu temperaturu? Odgovor je ne. Mijenja li se stvarna potrošnja energije ako promijenimo izvor opskrbe energijom u prostoriju u kojoj termostat isključuje grijanje? Naravno.

Odnos tijela koja primaju toplinu i mjesta gdje mjerimo temperaturu koje će isključiti izvor grijanja mora se uzeti u obzir. Uzmimo za primjer kuglu od 100kg koja se zagrijava iznutra i izvana. Kugla je u prostoriji u kojoj želimo imati temperaturu od 21 ° C. Termostat isključuje grijanje kada je trak u prostoriji na 21 ° C. Sada u ovu prostoriju prvo postavljamo IC zračenje koje zagrijava površinu kugle i prostoriju, a zatim grijaće tijelo stavljamo u sredinu kugle. Mjerimo potrošnju energije i promatramo događaje tijekom cijele godine. Brzo postaje jasno da će sustav s grijaćim tijelom u sredini kugle trošiti puno više energije i da će se prostorija često pregrijavati, a kontrola temperature biti prilično teško izvediva jer grijač prvo mora zagrijati cijelu masu kugle pa tek onda počinje zagrijavati prostoriju koja će često biti pregrijana. U prvom slučaju, prostorija s površinom kugle bit će dovoljno topla. Također nije potrebno zagrijavati cijelu kuglu, već samo površinu, jer će nas tako jednako grijati. Prilikom grijanja, važno je samo da površine imaju temperaturu na kojoj nam je tok topline idealan, odnosno na prosječnoj temperaturi od 21 ° C, što uključuje sve oko nas, i zrak i predmete. Stoga zimi zrak mora biti topliji tijekom normalnog grijanja kako nam ne bi postalo hladno, a ljeti već osjećamo toplinu na 21 ° C ako su zidovi topliji. Dakle, toplinske potrebe prostorije nisu se promijenile, samo smo promijenili način opskrbe energijom i time se sve promijenilo. Ovo je, naravno, jako karikiran primjer koji samo pokazuje da uvijek moramo voditi računa o stvarnom stanju, a ne samo o izračunatim toplinskim gubicima i onda ih na bilo koji mogući način nadoknađivati.

Slične razlike, iako manje, javljaju se kod usporedbe IC-grijanja s osnovnim konvekcijskim grijanjem. Zapitajmo se što grije topli zrak i koliko temperatura zraka utječe na ventilaciju i druge gubitke topline, te što grije IC-panel i koliki su ventilacijski i toplinski gubici. Odmah vidimo velike razlike. Različita masa, različita količina mase, različite temperature u različitim dijelovima prostorije i na kraju različita potrošnja energije na istom termostatu koji isključuje grijanje na istoj temperaturi. Čak i ako panel pričvrstimo na strop ili zid, javljaju se mjerljive razlike u potrošnji energije.

Uzmite glačalo od 2 kW i prislonite ga na vanjski zid usred zime ili radijator od 2 kW ili IC -panel. Hoće li biti jednako toplo? IC-paneli također različito griju prostorije, ovisno o tome jesu li na zidu ili na stropu. Zašto? Zašto visokotemperaturne IC-grijalice na zagrijavaju iste prostorije jednako učinkovito kao niskotemperaturni? Dakle, način prijenosa energije računa se pri stvarnoj potrošnji.

Što je s izvorima energije? Ako se zapitamo postoje li razlike kod istog sustava grijanja i iste energetske učinkovitosti, naravno da ih nema. No, ako promijenimo, kao u ovom slučaju, samo mjesto grijalice, doći će do promjene u potrošnji energije. Zapravo, uvijek postoje razlike u energetskoj učinkovitosti samog izvora energije. Uzmite za primjer suha i mokra drva za ogrjev i stvar će biti jasna. Ne možemo dakle niti uspoređivati iste izvore energije. Što je s peći i lokacijom peći? Je li bitno nalazi li se peć u zgradi ili je 500m dalje? Je li važno kako su cijevi provučene i usmjerene? Toplinska pumpa može biti skuplje rješenje od ulja ako se nalazi 500m od grijane zgrade.

Lokalno ili centralno grijanje? Centralno grijanje je vrlo rasipno rješenje, posebice u prijelaznim razdobljima zbog gubitaka sustava i nereagiranja. Utjecaj također ovisi i o načinu života. Opet, ne možemo usporediti.

Dakle, u teoriji, uvijek nam je potrebna ista energija da podignemo istu tvar na istu temperaturu. No s tim kako to radimo i gdje stavljamo energiju, kako drugačije utječemo na to koliko energije zapravo koristimo za podizanje temperature u prostoriji? U praksi, nije moguće usporediti iste izvore energije, a kamoli različite sustave grijanja u smislu potrošnje energije. O tome svjedoči i činjenica da korisnici IC-grijanja troše u prosjeku 60% manje energije od centralnih sustava i oko 30% manje od lokalnih električnih sustava, a ako usporedimo toplinsku udobnost, razlike su još i veće.

Da. IC-grijanje uvijek je gotovo najekonomičnije, ušteda može biti ogromna. Ako se trenutno grijete na struju pomoću običnih radijatora, na uljni ili ukapljeni plin, imate staru peć na plin ili drva, a ne koristite sav stambeni prostor, tada ćete moći prepoloviti godišnji račun za grijanje. Uštede su kod korisnika vidljive do 70% dosadašnje potrošnje na grijanje. Ako kupujete novi stan ili kuću, vaša ušteda može biti i veća jer možete uštedjeti do 70% ulaganja u grijanje i sve troškove održavanja drugih sustava. Sve je to proračunljiva činjenica ako promatramo ukupne troškove sustava grijanja, što uključuje održavanje, potrošnju, vijek trajanja i ulaganja.

IC-panel Ekosen sustava za grijanje uključen je u prosjeku 4 do 6 sati dnevno ako je odgovarajuće veličine i pravilno smješten.

Primjer: Za stan od 60 m2, potrebno vam je otprilike 4 kW Ekosen IC panela za grijanje. U ovom je slučaju izračun potrošnje sljedeći: 4 kW x 0.12 € / kWh x 5 sati/ dan x 180 dana = 432 € godišnje. Ako želite uštedjeti još dodatnih desetak eura godišnje, naša preporuka jest da odaberete jeftinijeg dobavljača električne energije.

Često se pitamo radi li se o zavaravanju kupaca jer su kilovati struje skuplji od kilovata drugih energenata, no različit prijenos topline rezultira potpuno drugačijom dinamikom prijenosa topline i manjim gubicima, a time i manje uključivanja IC-grijalica. To je činjenica koja se očituje kod svih korisnika diljem svijeta. Provedene su i znanstvene studije kako bi se dokazala veća učinkovitost IC-grijanja u kompenziranju toplinskih gubitaka. Nemoguće je ukratko opisati sve razloge jer se radi o vrlo složenom događaju, no možemo sažeti ključne uzroke:

Električna energija se gotovo 100% pretvara u toplinu koja zagrijava prostoriju. Kao rezultat, nema gubitaka kroz dimnjak i cijevi.

Ventilacija uzrokuje manje gubitke jer se više topline pohranjuje u objektima nego u zraku, pa se ta energija sporije gubi kada se prostorije prozrače.

Zbog lokacije, sustav je iznimno osjetljiv, što je posebno vidljivo tijekom prijelaznog razdoblja ili povremenog korištenja prostora.

Veći učinak izolacije zbog isušivanja zidova. Štoviše, vlažni zidovi u nekim slučajevima smanjuju učinak izolacije i do 50%.

Svaka se prostorija individualno kontrolira i u svakoj se koristi samo onoliko energije koliko je potrebno, tako da nema gubitaka.

Grijanje Ekosen IC-sustavom grijanja nedvojbeno smanjuje količinu prašine i mikroorganizama u zraku zbog manje cirkulacije zraka, što je prirodno prisutno kod običnih radijatora (kod konvencionalnog konvekcijskog grijanja). Pozitivni učinci stoga se često gledaju u vidu smanjenja alergija i bolesti dišnog sustava, te kod poboljšanja blagostanja. Stručne studije također pokazuju pozitivne učinke IC-topline na funkciju stanica.

Inače, sve oko nas, pa i mi sami, emitiramo IC-toplinu u istom obliku. Protrljajte dlanove i približite ih jedan drugome, ovo je IC-toplina jednaka toplini koju emitiraju SUNLIFE grijaći paneli. Prema znanstvenoj literaturi, učinci na stanice koje primaju IC-toplinu su izrazito pozitivni, a postoje i službeno priznate i korištene terapije IC-toplinom. IC-grijanje koristi se u kod inkubatora za bebe.

Na našoj web stranici www.ekosen.si nalaze se poveznice na izvore o IC-toplini i učincima koje ima na tijelo. Službeno međunarodno tijelo za zaštitu od neionizirajućeg zračenja kaže da dugovalni toplinski valovi ne predstavljaju nikakvu praktičnu zabrinutost kada je u pitanju utjecaj na zdravlje.

Mjerenja su obavljena i na Institutu za neionizirajuće zračenje INIS. Kao neovisna i nevladina organizacija, Institut INIS registriran je za istraživanje i razvoj u interdisciplinarnom području neionizirajućeg elektromagnetskog zračenja. U sklopu INIS-a postoji grupa koja je osposobljena za najzahtjevnije poslove istraživanja i razvoja na području tehničke, administrativne, pravne i znanstvene kontrole neionizirajućeg zračenja.

Iz stručnih znanstvenih studija i službenih mišljenja svatko može shvatiti da su to uglavnom pozitivni učinci, koje svjesno ne ističemo, jer prodajemo uglavnom ekonomično i učinkovito grijanje, a liječenje i moguće terapije prepuštamo medicini.

Da. Naravno. Sa sigurnošću možemo reći da IC-grijanjem postižemo bolje temperature u prostoriji i trošimo manje energije nego konvekcijskim načinom grijanja. Većina smatra da osjećaj topline ovisi o toplini zraka, što je pogrešno jer toplinska udobnost ovisi o nizu čimbenika, među kojima je presudna prosječna temperatura okoline i prisutnost vjetra. Primjer: Skijaši i planinari se ne smrzavaju čak ni kada su okruženi hladnoćom i hladnim zrakom. Razlog tome je što su umotani u toplinske IC valove emitirano izravno od sunca (solarna toplina) i okolinom koja je u stanju učinkovito reflektirati te zrake (snijeg, kamen, zemlja …). Sa sigurnošću možemo reći da IC grijanjem možemo stvoriti potpunu toplinsku udobnost, odnosno ispravnu temperaturu zraka i okoliša, bez obzira na složenost situacije.

Ne, nimalo. Ispod stola nikako nije hladno jer se infracrvena toplina odbija od svih predmeta i posredno zagrijava cijeli prostor, što potvrđuju i svi korisnici IC-grijanja. Znamo da je pod stolom hladno kod konvekcijskog načina grijanja jer se topli zrak diže prema stropu i ostaje hladan na podu. Kod IC-grijanja toplina se ravnomjerno raspoređuje po prostoriji. Samo je odmah ispod grijaćeg panela malo toplije.

Nekoliko je vrsta i proizvođača IC-grijalica. Među njima postoje dizajnerske, tehnološke i razlike u kvaliteti iz kojih proizlaze razlike u životnom vijeku, namjerni uporabe i učinkovitosti proizvoda. Dobavljači često navode egzotične inovacije, koje su obično samo teorijska poboljšanja već postojećih rješenja, a zanemaruju ono osnovno: životi vijek, iskustva korisnika i izgled. SUNLIFE IC-paneli za grijanje stvoreni su u suradnji s vodećim svjetskim proizvođačima IC-panela za grijanje. SUNLIFE IC paneli imaju najduže jamstvo u Europi i niz preporuka zadovoljnih kupaca. Ukratko – jedinstveni IC-regulator sunca čini sustav grijanja udobnijim i preciznijim, a SUNLIFE IC-paneli i provjereni električari monteri čine EKOSEN IC sustav grijanja potpunim.

Raspon cijena je širok. Ovisi o veličini prostora, gubitku topline, broju IC-panela i regulatora, te cjenovnom rangu IC panela. Investicija u Ekosen sustav grijanja po sistemu ključ u ruke je između 25 i 55 EUR / m2. Budući da se radi o dugoročnoj investiciji, nudimo vam optimalne izračune i kvalitetnu uslugu.

Dehidrirani zrak uzrokuje dizanje prašine, a toplina se neravnomjerno raspoređuje po prostoriji (toplina je pod stropom) … Većina sustava za grijanje radi na principu cirkulacije zraka. Zagrijani se zrak diže, a ohlađeni spušta, što rezultira prirodnom cirkulacijom zraka. U ovako grijanoj prostoriji temperatura zraka je viša, gubitak vlage veći, a uz to se i diže prašina.

Sve to može dovesti do suhe i onečišćene atmosfere u prostoriji, što ima negativne posljedice na naše zdravlje i dobrobit. Zbog toplinskih razlika između poda i stropa, ponekad i do 10 ° C, mnogi ljudi imaju stalan osjećaj hladnih nogu.

Neprikladan način ublažavanja negativnih posljedica je korištenje ventilatora. Ne samo da povećava podizanje prašine i gubitak vlažnosti zraka, već visoka temperatura uređaja može djelomično pretvoriti običnu kućnu prašinu u čađu koju potom distribuira po prostoriji.

U praksi to nije nužno uvijek tako, pa je potrebno posjetiti stručnjaka za IC-grijanje koji savjetuje idealnu ugradnju IC-panela. Razmak između suprotnih zidova obično je veći od 3 m, razmak između stropa i poda je oko 2.5 m, vanjski zidovi često imaju veći toplinski tok od poda, pa se infracrvena toplina akumulira na podu s manjim gubicima. Čak i ako je panel na stropu, to ne znači da sva energija ide na pod. Toplina se raspršuje po cijeloj prostoriji na isti način kao kada je upaljeno svjetlo. Predmeti i zidovi ju apsorbiraju kako bi temperatura bila što ravnomjernija. Na kraju, cijela soba djeluje kao niskotemperaturni radijator.

U određenim slučajevima, ugradnja panela na zid je ekonomičnija opcija. Infracrveni panel montira se na zidove uglavnom na stubištu, u hodnicima ili kao dodatak/ukras u dnevnoj sobi. Ako se IC-paneli montiraju na zidove, troškovi grijanja mogu biti veći, ali možda neće biti vidljivih razlika ako se odabere odgovarajući raspored panela. Stoga, definitivno je dobro prije konačne odluke konzultirati se sa stručnjakom za IC-grijanje.

Primjer fluktuirajuće potrošnje kod grijanja kuće od 150 m2 sa srednje dobrom izolacijom.

Uštede su u prijelaznom razdoblju veće nego u sezoni grijanja. Ako je, na primjer, u siječnju potrošnja 195 €, onda ne bismo trebali množiti sa 6 mjeseci, već u obzir uzeti faktore između 3, 6 i 4. Ako u obzir uzmemo pogrešan faktor (6), potrošnja bi bila 1170 € godišnje. U praksi, godišnja potrošnja iznosi 807 €. Prije nekoliko godina, ispitivanja su pokazala da su uštede kod IC-grijanja u prijelaznom razdoblju cca. 60%, a u Sloveniji čak 70%. U sezoni, ušteda je oko 30%, dok je cifra za Sloveniju otprilike na 35%. Uštede s IC-grijanjem su u prosjeku između 50% i 60%. Ovo je istraživanje provedeno na Tehničkom sveučilištu Kaiserslautern (Njemačka).

Osim toga, u obzir moramo uzeti i da je potrošnja električne energije zimi 10 € do 20 € veća, jer nam svjetla zimi ostaju duže upaljena, više koristimo računala, više sjedimo ispred TV ekrana, pa čak i više kuhamo.

Ne. Rješenje može biti OGB SMART bojler od Gorenja, koji je vrlo ekonomičan i ima dobru izolaciju. Za četveročlanu obitelj dovoljan je bojler spremnika 80 l, 100 l ili 120 l. Dobivate najviše za nisko ulaganje. Iz prakse, trošak za četveročlanu obitelj iznosi tek između 8 do 10 EUR mjesečno.

Za Ekosen IC sustav grijanja nije potreban dodatan prostor jer se paneli montiraju na stop ili zid. Nisu potrebni ni prostor za kotlovnicu ni spremnik za lož ulje. Također vam ne treba cjevovod, radijator i sustav dimnjaka.

Zato što se savršeno nadopunjuju. THERMOSUN je poseban termo-keramički premaz (boja), koji se po kvaliteti svrstava u sam vrh asortimana. Napravljen je kako bi se dodatno iskoristila prirodna IC-toplina, pa se postižu još bolji rezultati kod IC-grijanja i obrnuto. Temperaturna udobnost značajno je poboljšana uz pomoć boje i taj neugodan osjećaj hladnih zidova postaje prošlost, temperaturu na termostatu više nije potrebno podizati, a troškovi grijanja odmah su manji.

Jednostavno. Kontaktirajte nas, gdje ćete se dogovoriti za termin kod stručnjaka za IC-grijanje ili će vam naši kolege pružiti osnovne informacije. Za ponudu možete rezervirati i termin u našem izložbenem prostoru u Zagrebu. Nakon što pregledate panele i odlučite se za kupnju, dogovorit ćemo montažu.

Jamstvo ovisi o proizvodu. Nudimo jamstvo od 15 godina na naše najbolje panele za IC-grijanje.

Do - 50%. Izračunajte uštede.
Toplina poput sunčeve

EKOSEN SALONI

Pozivamo vas u naše izložbene prostore kako biste vidjeli SUNLIFE IC-panele

Pozivamo vas u naše izložbene prostore kako biste vidjeli SUNLIFE IC-panele i uvjerili se u njihovu kvalitetu. Naše radno vrijeme možete vidjeti na vrhu podstranice “KONTAKT”.

Pogledajte izjave naših zadovoljnih kupaca, pročitajte odgovore na često postavljena pitanja, a za više informacija slobodno nazovite naš besplatni broj telefona.

Ekosen podružnica, salon - IC-paneli, infracrveno grijanje
infracrveni-panel-modeli-sunlife-ekosen-infracrveno-grijanje